Japán engedélyezi a startupoknak tokenkibocsátást forrásbevonáshoz

Japán engedélyezi a startupok számára, hogy részvények helyett tokenek kibocsátásával gyűjtsenek tőkét.  Az engedélyeztetéssel párhuzamosan a Binance is visszatér az országba.

The Nikkei japán pénzügyi híroldal szerint ez a frissített rendszer egyelőre kifejezetten a befektetési üzleti korlátolt felelősségű betéti társaságok (LPS) alapkategóriájára, azaz a startupokra vonatkozik. Japán mostanáig lemaradásban volt a világ többi részéhez képest a digitális eszközök befogadásában. Ez azonban az elmúlt hónapokban változott.

A kripto-barát kormánnyal megérkeztek a pozitív változások

A kriptoközösség számára az utóbbi időben több pozitív intézkedés is történt az alapvetően szigorúan szabályozott szigetországban. Júniusban például feloldották a stabilcoinok tilalmát, ami annak ellenére is rendkívül pozitív fogadtatást kapott az iparágtól, hogy a jogosultságot kizárólag a szabályozott intézmények kaphatják meg. Így a jövőben kizárólag a bankok, pénzküldő szolgáltatók és más pénzügyi intézmények használhatnak stabilcoinokat.

A japán engedélyezést az ország elsődleges pénzügyi szabályozó hatósága, a Pénzügyi Szolgáltatási Ügynökség (FSA)  augusztus 31-én fogadta el. A hatóság a kriptopénzekkel kapcsolatos adótörvénykönyv módosítására törekedett, ezáltal aktívabb szerepet vállalva a szabályozásában. A figyelemre méltó a szabályozás azon célja is, hogy a helyi vállalkozások mentesüljenek a kriptovalutákra vonatkozó év végi “nem realizált nyereség” adója alól.

Fumio Kishida japán miniszterelnök a tokiói WebX konferencia első napján tartott beszédében megerősítette az ország elkötelezettségét a Web3.0 iparág támogatása mellett. Kiemelte, hogy a Web3.0 ösztönzően hat a társadalmi átalakulásra, ami összhangban van az “új kapitalizmus” előmozdítására irányuló elképzelésekkel.

A miniszterelnök kiállása azért is meglepő, mert a japán kriptoregulációval kapcsolatos szabályozás mindig is kényes egyensúlyra törekedett. A kripto-barát lépések ellenére a szabályozási keretet több helyen is szigorították. Komolyabb elvárásokat támasztottak például a kriptotőzsdék ügyfélinformáció-megosztásával kapcsolatban, a pénzmosási tevékenységek visszaszorítása érdekében.

Eközben a Binance is megerősítette, hogy augusztustól újra kínálni fogja a szolgáltatásait a japán felhasználóknak. A Binance-t két évvel ezelőtt figyelmeztették a japán hatóságok, hogy engedélyek nélkül üzemel. A visszatérést a tavaly novemberben felvásárolt helyi Sakura Exchange BitCoin kriptotőzsde tette lehetővé.