Japánban két kiskereskedelmi hálózat is elérhetővé teszi a bitcoin fizetést

A közelmúltban történt szabályozás változásának köszönhetően Japánban két kiskereskedelmi hálózat is elérhetővé teszi majd a bitcoin fizetést a boltjaiban.

Az új japán kriptopénz szabályozás pozitívan alakul

Tavaly a japán hatóságok hivatalos döntést hoztak róla, hogy beszüntetik a 8%-os fogyasztási adót melyet korábban a bitcoin tőzsdei vásárlásákor kellett kifizetni. Most az új szabályozás szerint pedig 2017 április 1-jétől a bitcoin hivatalos fizetési módnak számít az országban.

A Nikkei riportja szerint mostantól Japánban két kiskereskedelmi hálózat is becsatlakozott a kriptopénz iparba. Bitcoin cégekkel kötött együtműködésük révén nyártól bitcoinnal is lehet majd fizetni a boltokban.


Nyárra 260 000 üzletben lehet majd bitcoinnal fizetni élelmiszerért és ruháért

Élelmiszer vásárlás bitcoinnal

Az egyik lánc, a Recruit Lifestyle a Coincheck kripto vállalattal kötött szövetséget, hogy bevezesse a bitcoin fizetés lehetőségét az üzleteiben. A cég AirRegi nevű alkalmazásába veszik majd fel a digitális fizetési eszközt, mely POS terminálként szolgál a cég több mint 260 000 kiskereskedelmi üzletében és éttermében Japán szerte.

A vásárlók a saját okostelefonjaik vagy a boltok tabletein keresztül tudják majd a számláikat kiegyenlíteni a bitcoin pénztárcájuk segítségével. A Coincheck a tranzakciókat feldolgozza: a bitcoinokat yenre váltja és átutalja a bolt számlájára.

Az AirRegi applikáció ráadásul a kínai Alibaba Alipay fizetési appjével is kompatibilis, mely rendkívűl népszerű a kínai turisták körében akik Japánba látogatnak. A bitcoin felvétele a fizetési opciók közé így még több turistát vonzhat a kriptofizetés irányában. Hiszen így nem kell a valutaváltással bajlódniuk. Emellet az Alipay pár hónapja jelentette be, hogy saját blokkláncot fejleszt, így az AirRegivel való együttműködés ennek a fejlesztésnek az előfutára is lehet.

A Recuite Lifestyle számos szolgáltatást nyújt ügyfeleinek az éttermektől, az élelmiszer boltokon át a ruházati cikkekig.

Eletronikus eszközök vásárlása bitcoin segítségével

A Bic Camera egy tokiói székhelyű elektronikai termékek értékesítésével foglalkozó kiskereskedelmi hálózat. Ők a szabályozás hírére most a bitFlyerrel, a legnagyobb japán bitcoin tőzsdével kötöttek megállapodást, hogy a jövőben elfogadják a bitcoint fizetségképpen. Az első lehetőség ezen a héten pénteken lesz. Ekkor a POS terminálokon keresztül Tokióban és néhány további városban lehetőség nyílik a bitcoin fizetésre.

Ruha vásárlás bitcoinnal

A vásárlók 100 000 yen összeghatárig (ez kb 900 dollár) tudnak majd bitcoinnal fizetni. Azért, hogy minnél több vásárlót ismertessenenk meg a kriptopénz fizetési lehetőséggel, indulási akciót is hirdetnek. Ennek keretén belül bitcoin fizetés esetén pontgyűjtésre van lehetőség, az összegyűjtött pontok pedig beválthatóak a Bic Camera üzleteiben.

Japán lesz a 2020-as nyári olimpia házigazdája, amely révén számos külföldi turista látogat majd az országba. Amennyiben a bitcoin fizetési lehetőségek hasonló ütemben terjeszkednek az országban az olimpia még nagyobb löketet adhat a kriptopénz terjedésének az egész világon. Ugyanis a digitális pénz gyors és költséghatékony átutalást tesz lehetővé akár különböző országok között is. Így a különböző országokból érkező szurkolók a helyi boltokban könnyedén fizethetnek kriptopénzzel valuta váltás nélkül.