Az új Alipay blokklánc akár 2 milliárd felhasználóhoz juttathatja el a technológiát

Az Alibaba online kereskedő platform fizetési szolgáltatása, az Alipay blokklánc fejlesztésbe kezdett. A céljuk, hogy a blokklánc alapú fizetést elérhetővé tegyék a felhasználóiknak, megkönnyítve ezzel a vásárlás folyamatát.

Az Alipay csak Kínában 450 millió felhasználóval rendelkezik, és a világon egyre nő a platform népszerűsége. Már most is az egyik legnépszerűbb és legnagyobb mobil fizetési platformnak számít a világon. Az Alipay piaci kapitalizációs még a PayPalnál is nagyobb, éves szinten több milliárd dollár összegű tranzakció zajlik a hálózaton.

Globálisan terjeszkedik az Alipay

Alipay globális kereskedelmi platformAz elmúlt pár év során az Alipay a kényelmetlen és nem hatékony banki rendszerek és pénzügyi szolgáltatások helyettesítő terméke lett. Egy átlag kínai felhasználó ma már nagyon sokféleképpen használja a szolgáltatást. Az online fizetésen kívül használják átutalásokra és sokan ide kapják a fizetésüket is.

Eric Jing, Ant Financial ügyvezető igazgatója  – az Alipay tulajdonosa – úgy véli, most jött el az idő, hogy a globális terjeszkedést megkezdjék. Ambiciózus terveik szerint a következő tíz évben két milliárd felhasználónak szeretnének szolgáltatásokat nyújtani.

Jing így nyilatkozott:
“Szeretnénk globális vállalattá válni. Az elképzelések szerint két milliárd ügyfelünkhöz juttatjuk el a technológiát majd a következő tíz év során. Azokhoz is, akikkel eddig még nem foglalkozott senki.”

Az Alipay blokklánc technológiát használ majd

Jing úgy hivatkozott a blokkláncra, mint egy fontos elem az Alipay globális sikerében. A mobil fizetés során ahhoz, hogy szélesebb köröket tudjanak kiszolgálni hatékonyabbá kell válniuk. A blokklánc technológia ezt teszi lehetővé, azáltal, hogy csökkenti a költségeket és felgyorsítja a tranzakciókra szánt időt.

A mobil fizetés jövője a blokklánc technológiaA blokklánc technológia lesz az Alipay alap protokollja ami tranzakciókat dolgoz fel. Ezáltal hatékonyabb, robusztusabb és olcsóbb átutalási rendszert tudnak majd biztosítani.

Számos pénzügyi intézménnyel szemben azonban Jing és a cég a blokklánc decentralizáltságát előnyként kezelik. Szerintük a blokklánc megváltoztathatatlansága és a nyilvános főkönyv csak növeli a hálózat biztonságát.

A fejlesztő csapat még dolgozik az applikáció megvalósításán. Kidolgoztak egy módszert, amely révén a blokkláncot az Alipayen belül további biztonsági intézkedésekkel láthatják el. A technológiát a vállalatcsoport többi részére is szeretnék majd kiterjeszteni. Jing szerint a blokklánc technológia alkalmazása elkerülhetetlen lesz a jövőben a mobil fizetések területén.