Japán jóváhagyta, hogy a kriptotőzsdék magukat szabályozzák

  • 33
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Szerdán japán illetékes szerve engedélyt adott a kriptoszektornak az önszabályozásra. Ez azt jelenti, hogy a különböző japán kriptotőzsdék innentől maguk szabhatják meg a működésükhöz szükséges feltételeket, a fogyasztóvédelmi szabályokat, a pénzmosás megelőzését célzó szabályokat és a munkavállalói etikai kódexet. A japán kriptotőzsde-szövetség fogja felügyelni a szabályok betartását.

Az önszabályozás célja, hogy visszaállítsák az emberek bizalmát a piacokban a sok hackertámadás után.

“Az akkreditáció megszerzésével további erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a szövetség tagjai megbízható felhasználói légkört teremtsenek.” – tudtuk meg a JVCA, a japán kriptotőzsde-szövetség hivatalos közleményéből, amelyet weboldalán közölt.

A csendes-óceáni szigetország kriptotőzsdéi kétségbeesetten próbálják visszanyerni a nagyközönség bizalmát, miután a tavalyi év során két nagyobb digitális fizetőeszköz-rablás is történt. A Pénzügyi Szolgáltatóügynökség egyik rangidős, neve elhallgatását kérő tagja a Reutersnek elmondta, a szektor rendkívül gyorsan változik, és így jobb, ha a szabályokat bürokraták helyett szakértők hozzák.

Tavaly Japán lett az első, kriptotőzsdéket szabályozó ország, így próbálva elősegíteni a technológiai innovációt úgy, hogy ezzel együtt a fogyasztók is biztonságban tudhassák vagyonukat. A tőzsdéknek regisztrálniuk kell a központi szervnél, és ezt tizenhat közülük már meg is tette. Nemrégiben azonban több támadás is megingatta a japán kriptoszektort.

Januárban 530 millió dollárnyi pénzt emeltek le a tokiói Coincheck platformjáról, ami az egyik legnagyobb ilyen rablás volt. A Zaiftól, amely egy oszakai cég tulajdonában van, szintén hackerek lovasítottak meg 60 millió dollárt. A rablások eredményeként szigorú jogi szabályok születtek, amelyek a fogyasztók pénzét hivatottak megvédeni, és amelyek megszegése büntetéssel jár.

Szigorúbb szabályokat vezet be a kriptoszövetség

Yuri Suzuki ügyvédtől azt is megtudhattuk, hogy az önszabályozás részeként felállított szabályok a meglévő törvényeknél jelentősen szigorúbbak lesznek és segíteni fognak helyreállítani a közvélemény bizalmát. Ezzel együtt mindez sok munkával jár majd, és kétséges, hogy ehhez rendelkezésre áll-e majd a megfelelő számú munkaerő.

A piaci szereplők száma akár a 160-at is elérheti majd, ezért a központi hatóság irányelveket adott ki azoknak, akik fontolgatják a piacra való belépést.

A sajtó szerint további korlátozások kerülhetnek bevezetésre a közelmúltban történt hackertámadásokat követően.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.