Javier Milei: Argentína megmentője vagy csak egy újabb tévút?

Argentína ismét választási lázban ég. Szeptember másodikán ugyanis hivatalosan megkezdődött a kampány, a választások első fordulója pedig október 22-én kerül megrendezésre. Azon a napon minden szavazat számítani fog a gazdasági nehézségekkel küzdő dél-amerikai országban. Mert az augusztus 13-án tartott előválasztás komoly versenyt mutat a három legnagyobb politikai erő között. Az előválasztást a szélsőjobboldali populista Javier Milei nyerte meg 29,86%-kal. A Juntos por el Cambio jelöltjei közül Patricia Bullrich lett első, a mozgalomra leadott összesen 28%-kal. Míg az Unión por La Patria balközép szövetség jelöltjeként Sergio Massa mozgalma összesen 27,28%-ot szerzett.

Argentínában a nehéz gazdasági helyzetben bármilyen ígéret nyerő lehet

Tökéletesen mutatja a politikából való kiábrándultságot itt is (és mindenfelé a világon), hogy több mint 10 millió ember nem ment el szavazni. De hogy mi várható októberben azt nehéz megjósolni. Olyan kérdések mozognak itt, mint hogy mi lesz az előválasztási küszöböt el nem érő kis pártok, többnyire baloldali szavazóival. Vagy azzal a 10 millió emberrel, akik nem szavaztak augusztusban. Akárhogy is, jelentős esély van arra, hogy Javier Milei személyében egy erőteljesen populista és idealista elnöke lehet Argentínának. A kérdés, hogy ez mit is jelentene országnak.

Milei nagyon teátrális, már-már dühös és a hagyományos politikai kampánybeszédeivel sikeresen szólította meg a jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon frusztrált argentinok millióit. Az ország 40%-a már a szegénységi küszöb alatt él! Kampánybeszédének fő passzusait összefoglalva elmondható, hogy célként tűzte ki az argentin gazdaság dollárosítását, valamint a központi bank felszámolását. Kőkemény fellépést ígért a bűnözés ellen, ezzel párhuzamosan pedig kvázi szabad fegyvertartást ígér és betiltaná az abortuszt is. Sokakat maga az az energia vonz, amelyet Milei áraszt magából a rendezvényein, másokat pedig azok a tervek, amelyek a piac felszabadítását és az egyéni jogok erősítését ígérik. És hogy mit jelente ő a kriptovaluták számára?

Milei és a kriptovaluták

Rosszat biztosan nem, de nem is azt a tökéletes jót, amire sokan számítanak. Mert Milei barátja a kriptóknak, de főleg a gazdaság dollárosítására fókuszál. Ez pedig hosszútávon nem a kriptók malmára hajtja a vizet. Argentínában nagyon népszerűek a digitális pénzek és a lakosság legalább egyharmada napi szinten használja őket – főleg mivel az infláció mértéke 100% felett van és emelkedik. Viszont Argentínában nem befektetésként, hanem értékmegőrzőként tekintenek rá. A peso semmit nem ér, a dollárt pedig csak a feketepiacon tudják beszerezni az emberek, így ebben a satuban csak a kriptó jelent menekülést. Nagyobb Argentínában a kriptoelfogadottság szintje, mint Salvadorban! Viszont míg a salvadori elnök, Nayib Bukele csak a bitcoint favorizálja, Milei inkább az emberek jogát bármilyen kriptó használatára. Bukele a bitcoint a dollártól való eltávolodásra használja, Milei pont dollárosítani akarja Argentínát. És talán ezért lehet csalódást keltő Milei a őskriptósok számára. A nagy eséllyel leendő elnöknek csak a dolláron van a célkeresztje, a kriptó a szabad döntések és jogok farvizén kerül képbe.