Betiltották az amerikai dollár vásárlását Argentínában

A brutális inflációval küzdő Argentína a tőkemenekülés megfékezése érdekében megtiltotta a helyi bitcoin kereskedőknek, hogy hivatalos árfolyamon amerikai dollárt vásároljanak. 

Az ország központi bankja közölte, hogy azok, akik az elmúlt 90 napban pesoval vásároltak bitcoint vagy más digitális eszközt, nem léphetnek be az egységes szabad devizapiacra, és nem vehetnek dollárt a hivatalos árfolyamon. A cél, hogy megakadályozzák a pénz kiáramlását az országból. Amennyiben ugyanis egy vállalat vagy magánszemély pesoval amerikai dollárt venne, majd azt kriptovalutába fektetné, a megvásárolt dollár bizonyos értelemben elhagyná az országot, ami még rosszabb hatással lenne Argentína gazdaságára.

Alberto Fernandez, a dél-amerikai ország elnöke az árak emelkedésének visszaszorítása érdekében úgy döntött, megszigorítja a valuta ellenőrzést és megemeli a kamatlábakat. Az infláció Argentínában ugyanis jelenleg a világon (Venezuela után) az egyik legmagasabb, 64%-os szinten áll. A kriptovaluták éppen ezért bölcsebb lehetőségnek tűnnek, mint a helyi peso, amely folyamatosan veszít értékéből. A bitcoinosták már a kezdetektől hisznek abban, hogy a digitális eszköz fedezetként működik az infláció ellen, amiért Argentína két legnagyobb bankja májusban kriptovaluta kereskedési lehetőséget indított. A szolgáltatás a központi bank legújabb korlátozásai miatt azonban minden, csak nem népszerű.

Kapcsolódó cikkeink: