Jeff Garzik: 100 millió dollárnyi Bitcoint oszt szét, és sejti, hogy ki az igazi Nakamoto

Jeff Garzik, a Bitcoin egyik legelső úttörője adakozó kedvében volt: több mint 100 millió dollár értékben osztott szét kriptovalutát – és egy cseppet sem bánja.

Jeff Garzik

Garzik a Bitcoinnal 2010-ben találkozott, miután egy blogposztot olvasott a kriptovalutáról. Ezt követően kódolni is kezdett nekik, és hamarosan már ő volt a harmadik legnagyobb közreműködő Satoshi Nakamoto és Gavin Andresen után.

Azonban egy, a Bloombergnek adott interjújából kiderül, hogy a Bitcoin nem pont az volt, amire ő a kezdetekben számított: ennek ellenére nagyon büszke arra, amit elért. Ez a büszkeség pedig odáig nyúlik, hogy 15 678 Bitcoint osztott szét, annak érdekében, hogy ösztönözze a fejlesztéseket – ez mai piaci érték szerint több, mint 100 millió dollárt jelent.

Garzik még emlékszik arra, amikor a Bitcoin az 1 dolláros álomhatárt átlépte: az ünneplés óriási volt, hiszen “akkor a kérdés az volt, hogy túléli-e; ma ez már egyáltalán nem probléma”.

És bár Nakamoto eredeti ötlete az volt, hogy a Bitcoint mint privát pénzt használják, Garzik nem bánja, hogy jelenleg csak értéktárolásra alkalmazzák.

“Ez egy organizmus, hagynunk kell, hogy magától fejlődjön. Jelenleg pedig nem a magas értékű fizetések felé fejlődik igazán, ahogy azt az elején gondoltuk: akkor ugyanis az volt a cél, hogy az árusok elfogadják a Bitcoint. De az értéktárolás megkérdőjelezhetetlen siker lett.”

 

Na és ki az igazi Nakamoto?

Nakamotóról pedig Garzik annyit mondott: bár csak online, de rengeteget dolgoztak együtt, és ő úgy gondolja, hogy tudja ki az.

De erről szinte egyáltalán nem beszélt, helyette Dave Kleimanról ejtett néhány szót:

“… nagyon-nagyon okos volt, de nem klasszikus módon tanulta a kódolást.”

Kleiman, aki egy korábbi motoros balesete miatt tolószékbe kényszerült, 2013-ban halt meg egy fertőzés következtében. Ennek ellenére 2016-ban megint a hírekben volt a neve: az ausztrál Craig Wright-ot – aki akkor bejelentette, hogy ő az igazi Nakamoto, azért kezdték el perelni, mert állítólagosan több millió dollárnyi Bitcoint és szellemi tulajdont lopott el Kleimantól.

Egy februári jelentés szerint, Wright és Kleiman Bitcoin bányászattal foglalkoztak együtt; kettőjüknek 1.1 millió Bitcoinja volt közösen. Azonban a bírósági ügy azt mutatja, hogy Wright valószínűleg át akart verni Kleimant, hogy ellophassa a bitcoinját.

Ugyanis a 2011-ben közösen alapított cégük tulajdonjogának (a W&K Info Defence Research LLC, ami Bitcoin bányászattal és kutatással foglalkozott) több mint 50%-a Kleimané volt (a pontos tulajdonrész nem köztudott, de valahol 50 és 100% között van).

A Kleiman vagyon ráadásul nem csak a tulajdonrészre terjedt ki, hanem 5 118 266 427,50$ értékű bitcoinra és IP jogokra is.

Tegnap pedig még egy új hír érkezett Wrightról: Roger Ver, a Bitcoin Cash egyik támogatója, YouTube-ra posztolt videójában arról beszélt, hogy Wright egy e-mailt küldött neki, amiben két nagyon érdekes dolgot közölt vele.

Egy: hogy ő az igazi Nakamoto.

Kettő: hogy tönkre fogja tenni a Bitcoin Cash értékét.

Úgy látszik, aki tudja, hogy ki az igazi Nakamoto, nem beszél, aki pedig nem tudja, az mindig a címlapon végzi. Vajon kiderül valaha is az igazság?