A jéghegy csúcsa: a top váltók csak a teljes volumen 5%-áért felelősek

Továbbra is a megbízhatatlannak titulált váltók adják a kriptovaluta kereskedési volumen oroszlánrészét, jelenti a CryptoCompare.

Az A – E kategóriákba rangsorolt váltók közül, ahol az A jelenti a top kriptotőzsdéket, az E pedig a legkevésbé megbízható, volumenhamisító vagy egyenest átverő váltókat, többségben vannak a D – E alacsony minősítésűek, amik az aktivitás 64%-át adják, ami júliusban 316 milliárd dollárt jelentett. A legmagasabbnak titulált AA platformok mindössze a teljes havi volumen 5% -át, mintegy 31 milliárd dollárt tettek ki.

A jó hír viszont az, hogy júniusról júliusra az A és AA váltók kereskedési volumene 29%-kal emelkedett mialatt a leghitványabb E kategóriások volumene 20%-kal csökkent.

Nőtt az A és AA listás váltók piaci volumen részesedése | Forrás: Cryptocompare

A felmérésből az is kiderül, hogy az AA – B listázottak kereskedési volumene 4.4%-kal míg a C – F kategóriájúaké csak 0.7%-kal emelkedett.

A megbízhatatlan váltok azok (C-F), amelyeknek a kereskedési volumene extrém eltér a szektorban mért átlagtól több más tényező, mint például a platform életkora, havi látogatószám, átlagos ügyletszám stb. arányában. Ilyen csaló platform például az LBank, Coinsbit és a CoinBene amiken az egy kereskedőre jutó volumen irreálisan magas, sorrendben 3.7, 1.6 és 1.1 BTC.

Ezzel szemben az AA-státuszú Coinbase egy traderre jutó volumene az LBank 1/15-e úgy, hogy a Coinbase napi ügyletszáma eléri az átlag 100 000-et mialatt az LBanké alig a 25 000-ret, annak is nagy része hamis volumen.

Az AA – B listás tőzsdék közül a Liquid, Binance, OKEx és a japán BitFlyer rendelkezett a legnagyobb napi ügyletszámmal, a Liquid esetében 400 000 napi ügyletet, a Binance-on 300 000-et bonyolítottak le.

Mérgezik a szektort a hamis kereskedési volument produkáló váltók

A szektorban egyre nagyobb hangsúlyt kap a hamis kereskedési aktivitást produkáló tőzsdék és a felelőtlen metrikákkal operáló, piacokat manipuláló indexek kifehérítése.

Elsőként a Bitwise Asset Management rántotta le a leplet a hamis kereskedési volumenadatokról. Jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a Bitcoin kereskedési aktivitás 95% hamis lehet, amit a CoinMarketCap (CMC) ellenőrzés nélkül listáz.

Szerencsére a CoinMarketCap hallgatott az egyre hangosabb kritikákra és júniusban bejelentette, hogy delistáz minden olyan tőzsdét, ami nem szolgáltat be hiteles adatokat kereskedési volumenéről. A bevezetésére egyelőre még nem került sor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük