Új jelentés 95%-ra teszi a kriptotőzsdei hamis kereskedési volument

A Bitwise több száz oldalas jelentésében három módszert is kínál a tőzsdei kereskedési volumen valósságának hitelesítésére.

A Bitwise Asset Management az amerikai pénzfelügyeletnek (SEC) jelentése alapján 95%-a a napi bitcoin kereskedési volumennek hamis, amelyet kereskedési botokkal inflálnak a listázási díjakból élő kriptotőzsdék. A CoinMarketCap felelőssége szintén nyilvánvaló, révén nem végez auditot, illetve nem állít fel kereskedési volumenfelügyeleti kritériumokat.

A március 20-án publikált jelentést egy bitcoin ETF-ekre vonatkozó törvénymódosítás kapcsán küldte meg a Bitwise a SEC-nek. A Bitwise köztudottan más pénzügyi vállalkozásokkal együttesen bitcoin ETF indítását tervezi.

81 darab 1 millió dollárnál magasabb napi kereskedési volument produkáló kriptotőzsde adatait elemezték, először vizsgálva a CoinMarketCapon (CMC) feltüntetett adataikat.

Az elterjedtsége ellenére a Coinmarketcap.com adatai hibásak. Nagy összegben tartalmaz hamis és/vagy nem gazdasági kereskedési volument, és így azt a látszatot kelti, hogy a bitcoin piac valós mérete és természete sokkal nagyobb.

Az elemzés napján a CMC bitcoin kereskedési volumen 6 milliárd dollár volt az azonnali kereskedési piacon. Az adat azonban extrém messze van a valóságtól, állítja a Bitwise.

A jelentett volumen nagy része hamis és/vagy nem gazdasági ‘wash’ kereskedés.

Az extrém csalás nagysága voltaképp a kereskedési volumen 95%-át teszi ki. A bitcoin azonnal piaci mérete jóval kisebb, egészségesebb és szabályozottabb mint amit a CMC adatok mutatnak.

Bitwise példának a Coinbase Pro kereskedési volumenét vette, mely állítása szerint egy hiteles tőzsde, majd vette a CoinBene “gyanús tőzsdét” is, mely az adott napon a legnagyobb 24 órás volument produkálta. Az első csupán 27 millió dolláros napi kereskedési volumenért felelt, a Coinbene pedig 480 millióért.

Egy példa a Bitwise jelentésből a hamis kereskedési volumen jelenlétére: a vételi és eladási megbízások időbeli szabályossága. Amíg a hiteles tőzsdéken ez teljes mértékben intuitív mintát követ, addig a csalóknál ez sokkal szabályosabb. | Bitwise

A jelentés a két tőzsde kereskedési mintáit, látogatószámát és való világi hatásukat hasonlította össze arra a konklúzióra jutva, hogy a Coinbene működése átláthatatlan összehasonlítva a licencelt Coinbase Pro-val.

Meglepő, hogy a tőzsde 18x akkora volument jelent mint a Coinbase Pro mialatt a spread [a BTC eladási és vételi ára közötti különbség] 3400x nagyobb.

Új jelentés 95%-ra teszi a kriptotőzsdei hamis kereskedési volument

Egy újabb árulkodó jel a fundamentálisok terén vehető észre. Figyeljük meg a CMC adatai szerint a top 100-ba éppen beleférő Coinbase és a top 5 Coinbene Twitter, rákeresés, látogatószám, kockatőke és munkavállalóinak számát. Óriási ellentmondó különbségek. | Bitwise

Az órás gyertyák elemzésekor szintén kivehetővé vált, hogy a csaló tőzsdéken az ügyletek elrendezése, ügyletszámok és volumen is egy mintát követ szemben a hiteles tőzsdék teljes mértékben kiszámíthatatlan metrikáival. Példaként a CHAOEX nevű tőzsdét hozta fel, melynek az átlagos napi volumene 70 millió dollár és egy monoton chartot mutat a napi kereskedési volumen, minden órában ugyanakkora.

Ez a minta érzéketlen az árfolyammozgásokra, hírekre, kereskedési órákra, hétvégékre és más való világi tényezőkre.

Így néz ki a kereskedési mintája a legitim tőzsdéknek miután rögzítették a volumenszázalékát a különböző kereskedési szinteken (0-0.1 BTC, 0.1-0.2 BTC stb.) Konzisztens és relatíve random mintákat lehet megfigyelni. | Bitwise

Így pedig néhány csaló mintája. | Bitwise

A jelentés második részében az eszközkezelő azt is megjegyzi, hogy a bitcoin piaca egyedien ellenálló a piaci manipulációra. A piac úgy épül fel, hogy az érme anomáliák és a szabályozatlan tőzsdék nem képesek ellenőrzésük alá vonni a kollektív kriptopénz piacokat.

Bebizonyítottuk, hogy a bitcoin piaca egy extrém jól arbitrázsolt, piac melynek igazolt a képessége, hogy figyelmen kívül hagyja a kiugró árakat, és hogy a fundamentális piaci struktúra és a speciális számítási módszereink egyedi védelmet biztosítanak a potenciális piaci manipulációk ellen.

A Bitwise jelentés egybeesik a The Tie hasonló riportjával, mely csak néhány tőzsdére bizonyította rá, hogy hamisítják a kereskedési volumeneiket. A fő bűnösök az egyébként zéró ismeretséggel rendelkező BitMAX, LBank, BW és ZBG. A jelentés szerint a kereskedési volumen kevesebb mint 1% hiteles és valós náluk.

Több véleményvezér, köztük a Morgan Creek társalapító és ügyvezető Anthony Pompliano is kikelt a félrevezető praktikák ellen és mindenkit arra biztat, szánjon időt végigolvasására.

Jeremy Allaire, a Circle CEO-ja szerint a piac megtisztítása nélkül a kriptovaluták nem fognak tudni beépülni a mainstream gondolkodásba.

Tushar Jain pedig, a MultiCoinCap vezetője pedig a CoinMarketCap praktikái ellen szólalt fel:

“Ez a kiváló munka a Bitwise-tól rámutat hogyan ignorálja és vezeti félre teljes mértékeben (és feltehetően szándékosan) a felhasználókat a tőzsdei volumenekkel. Ez az káros viselkedés a Coinmarketcaptől több figyelmet érdemelne a joghatóságoktól.”

Új jelentés 95%-ra teszi a kriptotőzsdei hamis kereskedési volument

A valós volument mutató tőzsdék. | Bitwise