Jegybankelnökök nyilatkoztak a bitcoinról… vagyis ellene

Mintha összebeszéltek volna, úgy osztották meg álláspontjukat a bitcoinról a különböző jegybankok vezetői.

Az amerikai Federal Reserve és a Norges Bank, azaz a norvég központi bank vezetői talán nem ismerik személyesen egymást, mégis több közös van bennük. Köztük az is, ahogy a kriptovalutákról vélekednek. Egy-egy interjúban részletezték, szerintük miért nem tudná a bitcoin felváltani a hagyományos készpénzt.

Jerome Powell, a Fed elnöke úgy gondolja, a kriptovaluta inkább az arany helyettesítője lehet, mint a dolláré. „A kriptográfiai eszközök nagyon ingadozóak – lásd a bitcoin-t -, ezért nem igazán hasznosak értéktakarékként. Semmi nem támogatja őket. Inkább a spekuláció eszközei”– jelentette ki a Bank of International Settlements által szponzorált webinárium során.

Érvelése közé tartozott az is, hogy szerinte a stable coin-ok „javulást jelentenek” a kriptográfiai eszközökkel szemben, de hitelességüket mégis az adja, hogy szuverén valuták adják meg értéküket.

Øystein Olsen, a norvég bank vezetője szerint nem feltétlenül az első kriptovalutához kell fordulni alternatívaként annak, aki le akarja cserélni a készpénzt, mint fizetőeszközt. A Bloomberg-nek adott interjúban elmondta, hogy számára elképzelhetetlen forgatókönyv az, ahol a bitcoin helyettesíti a hagyományos fizetőeszközt. Véleménye szerint a digitális valuta túl erőforrás-igényes, drága és instabil:

“Úgy értem, hogy a központi bank és annak valutájának a legfőbb feladata a pénz és a fizetési rendszer stabilitásának biztosítása, a bitcoin pedig nem ezt teszi” – magyarázta.

A bitcoin jövőjét két héttel azután kommentálta, hogy az Aker ASA norvég holding társaság megnyitotta a Setee AS-t, amely bitcoinba fektet.

Az amerikai Fed korábban már bejelentette, hogy a digitális dollár fejlesztésén dolgoznak. Ezzel kapcsolatban Jerome Powell annyit fűzött hozzá, hogy a terv reálisan megvalósítható. De csak abban az esetben történhet meg, ha az amerikai közvélemény azt kívánja, illetve a kormány gondosan áttekinti a részleteket és elfogadja azt. “Jobb lenne, ha a kongresszus elfogadná azokat a törvényeket, amelyek kifejezetten engedélyezik a digitális valutát, ne pedig a Fed-nek kelljen felhasználnia a meglévőket.”

A Marketwatch szerint egyes közgazdászok úgy gondolják, hogy a digitális dollár hasznos lett volna a közelmúltban a gazdaság fellendítésére tett erőfeszítések során a világjárvány idején. Ehelyett a kormány olyan gazdaságélénkítő tervezeten és koronavírus-elleni intézkedéseken dolgozik, ami már most többe kerül 5 billió dollárnál, pedig a megvalósítás még sehol sem tart. Vajon mennyi lesz a végösszeg, amit az amerikaiak előre beláthatatlan ideig fognak törleszteni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük