Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke alakíthatja a BTC sorsát

Jerome Powell, a Fed (Federal Reserve System) jelenlegi elnöke, 2018-as hivatalba lépése óta komoly hatást gyakorolt a kriptovilág alakulására. Tavalyi újraválasztása még inkább megerősítette a globális monetáris politikában betöltött szerepét, amelyet jelen állás szerint 2026-ig biztosan meg is tart. 

Az Amerikai Egyesült Államok központi banki rendszere által képviselt monetáris politika nem csak a pénz költségére van hatással, befolyást gyakorol a kriptoeszközök piacára is.

Powell a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) első ezévi találkozóján adott beszéde után meglehetősen hosszú ideig nem nyilatkozott nyilvánosan. Talán amiatt, mert a szóban forgó gyűlésen fény derült arra, hogy a Fed 25 bázispontos kamatemelést határozott meg.

Ezzel szemben a február elején megjelent, foglalkoztatottságra vonatkozó adatok pozitív tendenciát mutattak, az infláció és az agresszív monetáris politika ellenére is. A beszámoló szerint Amerikában 517 000 új munkahely jött létre. Ezt már Powell sem hagyta szó nélkül, aki elmondta, hogy a kamatláb esetleges további növelése nincs összefüggésben a munkaerőpiac alakulásával.

A közlemény után arra lehetett számítani, hogy erős fellendülés történik majd a piacon, ez azonban elmaradt. Árfolyamok szempontjából a NASDAQ 1,5%-kal, az S&P 500 pedig 1,1%-kal nőtt, továbbá a BTC árszintje 300 dollárral gyarapodott.

Ahogy azt már említettük, a monetáris politika a kriptók zászlós hajójának vételárára is kihat. Az expanzív gazdaságpolitikán keresztül az amerikai kormány nem csupán saját magának eszközölte ki a javulást, de a kriptovaluták számára is.

Jerome Powell elmondása szerint a Fed rövidesen folytatni fogja a kamatok emelését, egészen addig, amíg el nem érik az 5%-os határt. Mindezt az infláció visszaszorításának érdekében teszik, ugyanakkor kérdéses, hogy hogyan reagál majd minderre a piac. Főként, hogy egyre közeledik a következő Bitcoin felezés.