Döntött a jegybank, mi lesz most a Bitcoinnal?

Február 1-én magyar idő szerint este 8 óra magasságában az amerikai jegybank (Fed) elnöke , bejelentette a következő időszakra vonatkozó jegybanki alapkamat emelésének mértékét.

A döntésnek hatalmas jelentősége van, mivel ezáltal egyértelműen láthatóvá válik, mire lehet számítani az amerikai gazdaságban és közvetett módon a világgazdaságban.

Mit jelentett be a Fed?

Egy ország jegybankjának az inflációval szemben az egyik legerősebb fegyvere az alapkamatemelés. Amikor az infláció növekszik, a piacok volatilitása megnő, és a befektetők befektetési kedve csökkenni kezd.

Egyszerűen fogalmazva, az alapkamat növelésével lassítani lehet a gazdaság növekedésének ütemét, aminek ideális esetben az lesz a következménye, hogy az infláció is csökkenni kezd.

Amikor egy gazdaságban felmerül, hogy recesszió alakul ki, akkor elsősorban a munkanélküli statisztikákat érdemes figyelni. Amennyiben az infláció magas, azonban a munkanélküliség mértéke stagnál, esetleg csökken, abban az esetben a recesszió is elkerülhető.

Többek között ez lehetett a szerdai Fed döntése mögött, hiszen a legutóbbi foglalkoztatási jelentésből egyértelműen látszott, hogy a vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküliség, illetve a GDP is megfelelő mértékben növekedett.

Ezeket az adatokat összevetve a Fed úgy látta, hogy ideje csökkenteni az alapkamat növelésének mértékét. Mindössze 25 bázisponttal nőtt az alapkamat, ami elmarad a korábbi emelések mértékétől. Ehhez a Fed elnöke, Jerome Powell hozzátette, hogy a Fed folytatni fogja a kamatemelést, mivel az infláció továbbra is magas.

A bejelentés hatása nem maradt el, és rövid időn belül az S&P 500 közel 1.5%-ot erősödött. Minden jel arra utal, hogy a gazdaság lassan éledezik, ami kifejezetten jó hír a kriptoszektor számára.

bitcoin arfolyam 2023 feb 2

Milyen hatással van ez a Bitcoinra?

A Bitcoin a kriptoszektor legnagyobb piaci részesedésével rendelkező kriptopénze. 2022-ben a BTC árfolyama rendkívül sokat veszített értékéből, köszönhetően olyan eseményeknek, mint a Terra összeomlása és az FTX-botrány kirobbanása.

A tavalyi év kezdetén még 50 000 dollár magasságában járt a BTC árfolyama, majd a folyamatos negatív hírek hatására az év végére egészen 16 000 dollárig esett vissza.

Ezt követően viszont a januárban éledező gazdaság a befektetők kedvét is meghozta, és a népszerű kripto hamar elérte a 20 000 dolláros szintet. Ekkor a legtöbb elemző úgy vélekedett, hogy a Fed bejelentés az, ami végső soron meg fogja határozni, hogy mire lehet számítani.

A szerdai bejelentés hatására A Bitcoin 22 000 dollárról, rövid idő alatt 24 100 dollár szaladt, és jelenleg a 23 800 dolláros ellenállási szintet tartja.

Az érme kereskedési volumene hatalmasat ugrott, hiszen a legtöbb befektető úgy látja, hogy a jegybank zöld jelzést adott egy hatalmas bikafutamhoz.

Mi lesz a Bitcoinnal 2023-ban?

Természetesen megjósolni soha nem lehet semmit, hiszen bármikor kieshet egy-egy blokklánc-csontváz valamelyik nagyobb kriptotőzsde digitális gardróbjából.

Ennek ellenére viszont a Fed mostani döntése bőséges okot ad bizakodásra. Minden jel szerint a jegybank, bár tovább fogja folytatni a kamatemelést, egyáltalán nem kizárt, hogy még idén látni fogunk 0 bázispontos bejelentést.

Ennek hatására a kriptoszektor várhatóan sokat fog erősödni, így a mostani árszint ideális lehet a beszállásra.

Egyelőre azt lehet mondani, hogy az egyetlen, ami gátat szabhat a növekedés mértékének, az egy esetleges szigorítás a szektorban, elsősorban az FTX okozta összeomlás kapcsán. Ezzel kapcsolatban keveset lehet tudni, de előfordulhat, hogy a klasszikus tőzsdefelügyelethez (SEC) hasonlóan, a kriptoszektornak is lenne egy szigorúbb felügyeleti szerve.

Ha ez így lesz, annak hatására biztosra lehet mondani, hogy rövid időn belül jelentős zuhanást lehet majd látni a teljes kriptoszektorban, ez viszont csak átmeneti jellegű lesz.

Összességében el lehet mondani, hogy szinte semmi akadálya nincs egy jelentős bikafutamnak.

Ennek ellenére a kriptoszektor erősen volatilis, így akik kevésbé rizikós befektetéseket keresnek, vagy csak támogatnának egy izgalmas játékot, azoknak érdemes lehet megvizsgálni a RobotEra-t.

RobotEra (TARO)

A RobotEra egy play to earn (P2E) rendszerre épülő, kreatív, sandbox jellegű blokklánc-játék.

A kalandoknak otthonául szolgáló Taro bolygó hatalmas kataklizmán esik át, aminek hatására, csupán egy csoport emberi tudattal rendelkező robot marad életben.

Elkerülve elődeik hibáit, a túlélők célul tűzik ki, hogy újjáépítik egykori otthonukat. Összesen hét, egymástól eltérő tulajdonsággal rendelkező frakcióba tagolódnak a túlélők, amik közül a játékos, a kalandok kezdetén kiválaszthatja a játékstílusához legközelebb állót.

A különböző kontinenseknek jelentős szerepe van az ökoszisztémában, mivel ezeken lehet építkezni, bányászni vagy közös kalandokban részt venni.

robotera 790k osszegyujtve

TARO token vásárlása

Az összes frakció rendelkezik egy saját kontinenssel, amelyek mindegyikén egyedi nyersanyagokat lehet bányászni. Ezen kívül létezik egy „Központi Város”, ami az összes frakciót összeköti.

Itt lehetőség nyílik eladni különböző NFT-tárgyakat, eseményeken lehet majd részt venni és természetesen barátságokat lehet kötni játékostársainkkal.

Elérhetőek lesznek még olyan köztes kontinensek, amik bárki számára elérhetők, és minden nyersanyag megtalálható rajtuk. Itt mindenki fel tudja majd tölteni készleteit, illetve akár közösen létre is lehet hozni épületeket.

Végezetül a játékosok hozzá fognak tudni jutni egy saját, NFT-kontinenshez is. Ezek minden esetben véletlenszerűen generáltak lesznek, így a rajtuk található nyersanyag is könnyen lehet, hogy magas értéket fog képviselni.

A kontinens tulajdonosa építkezhet, üzemeltethet gazdaságot, bányászhat, vagy akár bérbe is adhatja a birtokát, természetesen nem ingyen.

Mivel minden tárgy és kontinens NFT-ként létezik a RobotEra ökoszisztémájában, ezért nem csupán valódi tulajdonosai lehetünk mindennek, hanem el is adhatjuk a megszerzett tárgyakat. A profitszerzés egy másik módja az, ha ritka nyersanyagoakt bányászunk. Minél ritkább egy nyersanyag, annál értékesebb. A felsoroltakon kívül a RobotEra világában lehetőség lesz barátságos párviadalokra is.

Amennyiben rendelkezük a megfelelő mennyiségű és fajtájú nyersanyaggal, létre fogunk tudni hozni egy egyedi, NFT-segítőt. Robotbarátunk nem kizárólag a hétköznapi munkákból fogja kivenni a részét, hanem más segítők ellen, csatába is küldhető.

A baráti mérkőzések során a nyertesek pedig jelentős mennyiségű TARO érmékre számíthatnak.

Érdemes még most csatlakozni!

Azok, akik az előértékesítés során vásárolnak az érmékből, mások előtt jóval hamarabb kipróbálhatják majd a RobotEra-t.

A fejlesztők tervei szerint a játék korai verziója a befektetők számára már 2023 közepén megjelenhet, majd ezt követően az 2023 végére elérhető lesz egy VR/AR verzió is a játékból.

A RobotEra előértékesítése jelenleg az első szakasznál tart, az összegyűjtött összeg pedig meghaladja a 800 000 dollárt.

Ahogy a legtöbb előértékesítésnél megszokhattuk, itt is lépcsőzetesen fog emelkedni a TARO ára, így aki még most csatlakozik, a listázás idejére jelentős haszonra tud majd szert tenni.

A RobotEra elsősorban azok számára lehet ideális választás, akiknek a célja egy játékkal nem a profitszerzés, hanem a kikapcsolódás. A fejlesztőknek ugyanis elsősorban az volt a céljuk, hogy egy befogadó és kellemes közösséget hozzanak létre, amiben bárki jól tudja magát érezni.

Ha te is szeretnél ennek a közösségnek a tagjává válni, akkor nincs más dolgod, mint vásárolni a kedvezményes áron elérhető TARO érmékből!

TARO token vásárlása

További hírek: