A Jézuska ajánlata karácsonyra: kriptovaluta és Fortnite V-bucks

Amióta világ a világ (de legalábbis mondjuk az elmúlt 50 évben) az amerikai tinédzserek három ajándékot kértek karácsonyra: készpénzt, ajándékutalványokat és benzinpénzt. A Piper Jaffray befektetési bank és vagyonkezelő vállalat 2018-as The Holiday jelentése alapján azonban változnak az idők. Az új trónfosztók: a kriptovaluták és a Fortnite V-bucks.

A kriptovaluták és a Fortnite V-bucks

Bizony, a V-bucks idén megelőzte a készpénzt és az ajándékutalványokat is. Persze könnyű azt mondani, hogy attól hogy néhány 15 éves gyerek inkább V-buckst kér karácsonyra, nem fog alapvetően megváltozni a világ. De azt se felejtsük el, hogy ezekből a tinédzserekből nő majd fel a következő generáció. Egy olyan generáció, ami már teljesen természetesnek tartja azt, hogy a kriptovaluta nem csak spekulánsok befektetése, hanem a fiat pénzek teljes jogú alternatívája.

A Fortnite V-bucks rendszere egyébként is tökéletes példa arra, hogy miként tud betörni a digitális valuta azokba a szektorokba, ahol eddig teljesen a fiat pénzek domináltak. A játék jelenleg kb. 300 millió felhasználót számlál. Ők pedig mind egy olyan rendszerben játszanak, ahol a fizetőeszköz csak nagyon lazán kapcsolódik a fiat pénzekhez.

Jelenleg 10 dollár 1000 V-buckst vásárol nekünk, ezeket a tokeneket pedig fejlesztésekre és új felszerelésekre költhetjük el. Ha pedig ezeket nem használjuk fel, akkor a visszatérítés is V-bucksban történik meg, amivel további aktivitásra ösztökélik a játékosokat.

Generációs különbségek

És bár ahogy a bizonyítékok is mutatják, az amerikai tinédzserek kifejezetten támogatják a kriptovalutákat, az idősebb generáció már nem akkor fan. Kifejezetten a baby boomerek, az 1964 előtt született amerikaiak azok, akik ellenzik a kriptovaluták használatát. Az egyik nyugdíjas szövetkezet, az AARP egészen idáig merészkedett:

“A bitcoin nem más mint egy csomó számítógépes kód, amiről egy csomó bűnöző, idealista és spekuláns hiszi csak azt, hogy ‘igazi’ pénz.”

Ouch.

Ráadásul pont a baby boomerek azok, akiknek átlagosan $24,000 megspórolt pénze van. Ez jelentős befektetési forrás lehetne a kripto számára – azonban ehhez nagyjából 180 fokkal kéne megváltoztatni az egész generáció véleményét.