Jó üzlet: 5 dolláros bitcoin árnál szállt be, most szállhatott ki egy bálna

Durván jó bitcoin üzlet állhat egy a Whale Alert, nagyobb bitcoin mozgásokat figyelő szervezet Twitter fiókján a tegnapi nap folyamán közzétett bejegyzés mögött. A blokklánc adatok szerint egy ismeretlen bálna, mintegy 791 olyan bitcoint mozgatott meg, ami 9 éve háborítatlanul ült ugyanazon a tárcán. A tárcán 2012 óta nem volt semmilyen aktivitás. Akkoriban egy bitcoin érméért még csak 5-15 dollárt kellett fizetni.

Feltehetően eladásról beszélünk és a kérdéses bálna úgy dönthetett, hogy eljött az üzlet vége, ideje fiat pénzre, vagy egyéb javakra váltani a 791 bitcoin érmét. Bár a BTC árfolyama közel a felére esett vissza az utóbbi hónapokban, még így is 33,000 dollár körüli érménkénti árról beszélhetünk.

Átlagos magyar megtakarításból milliárdos vagyon

Ez 630,000 százalékos profitot jelent. Számszerűsítve, ha feltételezzük, hogy 10 dollárért vásárolta a 791 érmét (bár sokak szerint inkább kb. 5 dollárért), és 33000 dollárért adta el, akkor összesen kb. 26 millió dollárt, azaz 7,8 milliárd forintot keresett. Mindezt mindössze 7910 dollárnyi, azaz kb. 2,4 millió forintnyi kezdőtőkével, ami még egy átlag magyar számára is felfogható mértékű megtakarítás.

Az adatok arra utalnak, hogy az üzlet során érintett bitcoin érmék nem bányászatból származó jutalomként kerültek a tárcára, hanem a kérdéses szereplő kifejezetten befektetési célra vásárolta őket. Ez azért érdekes, mert a legtöbb ilyen történet úgy indul, hogy a szerencsések próba-szerencse alapon bányászgattak némi bitcoint, amiről aztán meg is feledkeztek, hogy aztán évek múltával sorra térjenek vissza, és hatalmas haszonnal ürítsék ki a porosodó kriptotárcáikat.

Az, hogy valaki ilyen régen, amikor a bitcoin még tényleg csak egy szűk internetes alternatív közösség ismeretlen hóbortja volt, ennyi pénzt fektessen az érmékbe kifejezetten ritka. Az, hogy utána ilyen hosszan meg is tartsa őket pedig még ritkább.

Végezetül az adatokból az is kivehető, hogy a bálna fejében nem csak az üzlet járt, amikor feltételezhetően pontot tett a bitcoin befektetése végére. 10 BTC-t, azaz kb 100 millió forintot adományozott Free Software Foundation alapítványnak (Szabad Szoftverek Alapítvány), illetve további ugyanennyit a American Institute of Economic Research alapítványnak (kb. Amerikai Közgazdaság Intézet Alapítvány).

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük