Joe Biden második legnagyobb adományozója egy kriptovaluta tőzsde ügyvezetője

A Binance tulajdonában lévő FTX kriptovaluta tőzsde alapítója volt Joe Biden pénzgyűjtő kampányának második legnagyobb donora.

A WSJ mai cikke alapján Sam Bankman-Fried (képen jobbra Changpeng Zhao Binance alapítóval), aki a Hongkongban bejegyzett váltót vezeti, több mint 5 millió dollárt ajánlott fel Joe Biden választási kampányára, és ezzel ő a második legnagyobb adományozó Michael Bloomberg, a Bloomberg pénzügyi portál alapítója mögött.

“A főtámogató Bloomberg után Sam Bankman-Fried, a hongkongi székhelyű FTX kriptovaluta tőzsde vezérigazgatója volt. A politikai célú költés viszonylagos újoncaként 5,2 millió dollárt fordított rá”– áll a cikkben.

Joe Biden demokrata elnökjelölt összességében 79,5 millió dollárt kalapozott össze 100 adományozótól, akik mindegyike felsővezetői pozícióban ül. Donald Trump még regnáló amerikai elnök 75 millió dollárt gyűjtött hasonlóan vezető beosztású donoroktól.

Biden vezető adományozói között van még a fedezeti alapkezelő Seth Klarman (3 millió dollárral) és Michael Sacks (körülbelül 1,7 millió dollárral).

Szektoronkénti lebontást vesszük, akkor az adományozók listáját toronymagasan vezetik a pénzügyi szektor szereplői: bankok, biztosítási ügynökségek, magántőke-piaci szereplők adományoztak a legtöbbet az elnökválasztási kampányokra. Biden esetében a szektor 13 millió dollár, míg Trumpnak 11,7 millió dollárt gyűjtöttek.

Az adománnyal politikai befolyást vásárol az FTX alapítója

Ugyan az adományokkal nem jár kapcsolt ellenszolgáltatás, de szinte biztosra vehető, hogy az Egyesült Államok következő elnöke honorálni fogja a donorok pénzügyi – szabályozási érdekeit. Azzal, hogy Sam Bankman-Fried jelentős összeget helyezett Biden győzelmére, az alapító politikai befolyást is vásárolt, legalábbis az elkövetkezendő választási ciklusig.

Bankman-Fried nyilvánvalóan a kriptovaluta piacokat érintő amerikai szabályozásra szeretne hatással lenni a vállalati lobbipénzzel, de hozzátehetjük reklámnak se volt utolsó a felajánlás.

Kapcsolódó: