Jogi úton küzd a Crypto.com tévesen elutalt több tízmillió forintért

A Crypto.com nemrégiben, július hetedikén beadta a bíróságra azokat a papírokat, amelyekkel megpróbálja visszaszerezni azt az 50 ezer dollárt, ami egy téves tranzakció eredményeként került egy felhasználóhoz. Továbbá a jogi eljárás miatt keletkezett 26 ezer dollárnyi további tőkét is megkísérli a platform visszaszerezni.

Hiába lett gazdag egy pillanat alatt a Crypto.com felhasználó, veszteséggel fogja zárni az ügyet

Az ügy június 24-én kezdődött, amikor egy amerikai Crypto.com felhasználó, bizonyos James Deutero McJunkins Jr. kapott 50 ezer dollár téves befizetést a számlájára. McJunkins még a befizetés napján el is utalta egy bankszámlára ezt a pénzt. A cég többször felszólította a felhasználót a pénz visszajuttatására, de mivel ez nem történt meg, bírósághoz fordult. A cég keresetet nyújtott be, többek között szerződésszegés, lopás és többek között jogalap nélküli gazdagodás miatt. A kereset eredményeként a bíróság arra utasította McJunkinst, hogy fizessen 76391 dollárt a Crypto.comnak 30 napon belül az ítélet kihirdetésétől számítva. Viszont ez nem történt meg, szóval a cég folytatta a jogi eljárását.

A jog szerint egy ilyen fizetési meghagyást csak csalás, részrehajlás vagy éppen számítási hiba miatt lehetne figyelmen kívül hagyni. Mivel ilyenről szó sincs, a platform a bíróság segítségét kérte a fizetési meghagyás végrehajtásához. A 76391 dolláros fizetési meghagyás összege az eredeti 50 ezer dollárból, 1786 dollár kamatból, 21205 dollár ügyvédi költségből és 3400 dollárnyi eljárási költségből áll. Ez az ügy kísértetiesen hasonlít arra, amikor 2022 végén a cég tévesen 100 dollárnyi visszatérítés helyett 10 millió dollárt utalt át néhány felhasználónak. Azokat a felhasználókat is beperelte a cég és végül a pénz jelentős részét vissza is szerezte. Egyébként Magyarországon is hasonló a helyzet, ha hirtelen a bankunk tévedésből utalna nekünk 100 millió forintot, az nem lenne attól még a mi pénzünk.