Jól keresett az Nvidia a bányászokon

A tajvani hardvergyártó Nvidia közel 1.35 milliárd dollárral nagyobb bevételre tett szert az altcoin bányászatnak köszönhetően. A számokat a független RBC Capital Markets elemző Mitch Steves tette közzé a pénzügyi híroldalon, a Market Insideren.

A január 30-án kiadott közleményben Steves azt állítja, hogy a saját számításai szerint az Nvidia összesen 1.95 milliárd dolláros bevételt ért el, melynek nagy része a kriptovaluta bányászathoz köthető. Hozzátette, a hivatalos Nvidia közlemény szerint az adott időszakra a bevétele csupán 602 millió dollár volt.

A saját számításai szerint a 2017 április és a 2018 július között az Nvidia teljes kriptókhoz kapcsolódó bevétele pedig elérte a 2.75 milliárd dollárt. A becslése az Ethereum és más altok említett periódus alatt bekövetkezett teljes hashráta emelkedésén alapul.

Nvidia kriptós bevételei vs. RBC becslések

A Market Insider szerint Steves arra gyanakszik, hogy az Nvidia 75 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a bányászatra értékesített GPU piacon, az AMD teszi ki a maradékot. A cikk hozzáteszi, a számadatok hitelesítésére nincs mód és csak erős lábakon pihenő feltételezés.

A friss AMD bevételi eredmények szintén a feltételezés indokoltságát igazolják. Nem sokkal a jelentés kiadása előtt egy független elemzés arra jutott, hogy a vállalat további problémákat tapasztalhat az elhúzódó kriptotél miatt.

Az AMD-s jelentés, mely január 29-én került napvilágra, szerint az első negyedévi bevétel ~1.25 milliárdra zuhanhat, ami 24 százalékkal alacsonyabb mint az elmúlt évben. A jelentés a csökkenés okait a felhalmozódott készletekre, GPU-alapú bányászat visszaesésére és a csökkenő memóriaértékesítésekre vezeti vissza.

A cikkben az AMD 234 millió dolláros bevételt ért el 2018 első negyedévében, ami a teljes kriptopiaci bevétel negyedét jelenti.

A múlt év novemberében, mikor az Nvidia kiadta harmadik negyedévi eredménykimutatását, a vállalat CEO-ja Jensen Huang azt állította, hogy a “friss adatok tükrözik a többletkészletet, ami a kriptovaluta bumm után hátramaradt és idővel korrigálásra kerül.”

A becslés napvilágra kerülésével egy időben az Nvidia részvények körülbelül 5 százalékkal estek. Az RBC jelentést kommentálva a TechSpot technológia szakportál úgy kommentálta, hogy a “komoly (részvény) esés egy ösztönző az Nvidianak, hogy titkolja az óriási árbevétel ingadozást.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük