Nagyot estek a GPU árak a bányász kereslet visszaesése miatt

Az AMD népszerű Radeon RX580 videokártyája, amit gyakran altcoin bányászatra is használnak, a PC Gamer angol híroldal jelentése szerint egyes helyeken már 179.99 dollárért is beszerezhető. Ez forintra átszámítva kerekítve 50 000 forintnak felel meg.

Februárban az RX580 ára bőven 160 000 (550 USD) forint felett járt, de azóta már a csúcshoz képest 65%-os kedvezménnyel is hozzá lehet jutni (Magyarországon még így is 65-70 000 forintnál kezdődik).

A kriptovaluta bányászat az egyik legnagyobb szenvedője az egy éve tartó medvepiacoknak ami sok bányászfarmot a hardverei kikapcsolására vagy eladására kényszerített. Néhányan Kínában már kilóra árulják a bányászgépeiket, különösen a régebbi modelleket, melyek az árfolyamesés nélkül is közel jártak jövedelmezőségük határához.

A kriptotél kihatással volt a videokártya gyártók értékesítési számaira is. Mind az Nvidia, mind az AMD komoly visszaesésről számolt be. Az AMD harmadik negyedéves eredménykimutatásában a kriptovalutákhoz köthető értékesítést már csak “elhanyagolhatóként” jellemezte.

2018 tavaszán az AMD CEO-ja, Lisa Su kijelentette, “[A blokklánc technológia] nagyon fontos technológia […] Az ötlet, hogy mindezt a felhasználótól felhasználóig tranzakciót le tudod bonyolítani, egy jó technológia, de őszintén rövid távon egy kissé zavaró.” A cégénél elért kriptobányászoknak köszönhető bevételnövekedés kapcsán Su megjegyezte:

“Úgy gondoljuk körülbelül a bevételünk 10 százaléka származott bányászatból az első negyedévben. És az igazság az, rengeteg tényezőt figyelembe kellett vennünk a becsléseknél. Kiváló rálátásunk van arra, hogy mely termékeinket használják. Jó növekedési tényező, de nyilvánvalóan nem a domináns növekedési fator a sztorinkban.”

November közepén az Nvidia részvényárfolyama nagyot esett az elkeserítő Q3 negyedévi pénzügyi eredmények miatt köszönhetően a megcsappant GPU eladásoknak. A jelentésben Jensen Huang ügyvezető azt írta, a “friss adatok tükrözik a többletkészletet, ami a kriptovaluta boom után hátramaradt és idővel korrigálásra kerül.”

Más szóval, a kriptománia hajtotta fel a Nvidia GPU árakat, de ahogy a kereslet elapadt, időbe telik mire elfogadható árra visszaállnak a kártyák árai és kikopik a készletből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük