Nagyot estek a GPU árak a bányász kereslet visszaesése miatt

Az AMD népszerű Radeon RX580 videokártyája, amit gyakran altcoin bányászatra is használnak, a PC Gamer angol híroldal jelentése szerint egyes helyeken már 179.99 dollárért is beszerezhető. Ez forintra átszámítva kerekítve 50 000 forintnak felel meg.

BitBay - keress könnyen kriptovalutákat a BitBay referral programjával - akár 80% visszatérítés!

Februárban az RX580 ára bőven 160 000 (550 USD) forint felett járt, de azóta már a csúcshoz képest 65%-os kedvezménnyel is hozzá lehet jutni (Magyarországon még így is 65-70 000 forintnál kezdődik).

A kriptovaluta bányászat az egyik legnagyobb szenvedője az egy éve tartó medvepiacoknak ami sok bányászfarmot a hardverei kikapcsolására vagy eladására kényszerített. Néhányan Kínában már kilóra árulják a bányászgépeiket, különösen a régebbi modelleket, melyek az árfolyamesés nélkül is közel jártak jövedelmezőségük határához.

A kriptotél kihatással volt a videokártya gyártók értékesítési számaira is. Mind az Nvidia, mind az AMD komoly visszaesésről számolt be. Az AMD harmadik negyedéves eredménykimutatásában a kriptovalutákhoz köthető értékesítést már csak “elhanyagolhatóként” jellemezte.

2018 tavaszán az AMD CEO-ja, Lisa Su kijelentette, “[A blokklánc technológia] nagyon fontos technológia […] Az ötlet, hogy mindezt a felhasználótól felhasználóig tranzakciót le tudod bonyolítani, egy jó technológia, de őszintén rövid távon egy kissé zavaró.” A cégénél elért kriptobányászoknak köszönhető bevételnövekedés kapcsán Su megjegyezte:

“Úgy gondoljuk körülbelül a bevételünk 10 százaléka származott bányászatból az első negyedévben. És az igazság az, rengeteg tényezőt figyelembe kellett vennünk a becsléseknél. Kiváló rálátásunk van arra, hogy mely termékeinket használják. Jó növekedési tényező, de nyilvánvalóan nem a domináns növekedési fator a sztorinkban.”

November közepén az Nvidia részvényárfolyama nagyot esett az elkeserítő Q3 negyedévi pénzügyi eredmények miatt köszönhetően a megcsappant GPU eladásoknak. A jelentésben Jensen Huang ügyvezető azt írta, a “friss adatok tükrözik a többletkészletet, ami a kriptovaluta boom után hátramaradt és idővel korrigálásra kerül.”

Más szóval, a kriptománia hajtotta fel a Nvidia GPU árakat, de ahogy a kereslet elapadt, időbe telik mire elfogadható árra visszaállnak a kártyák árai és kikopik a készletből.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.