Jön a frissítés a Solana hálózat problémájára

A torlódási problémák megoldása érdekében a Solana új frissítést adott ki a validátor kliensszoftveréhez, jelentette be az Anza, a Solana spinoff cége. Az 1.17.31-es verziószámú frissítés a spam tranzakciók okozta problémák elhárítása érdekében jelent meg. Ezek a spam tranzakciók jelentősen lelassították a feldolgozási időt, és megnövelték a tranzakciók megszakítási arányát a Solana-hálózaton.

A frissítés központi eleme egy új funkció, a stakekkel súlyozott szolgáltatásminőség (SWQOS – stake-weighted quality of service) lesz. Ezt a prioritási sémát kifejezetten arra tervezték, hogy hatékonyabban kezelje a stakelt validátoroktól származó tranzakciókat.

“Ez egy olyan hálózati koncepció, amely lényegében bizonyos csomagoknak vagy kapcsolatoknak megbízhatóbb teljesítményt biztosít a hálózaton. […] A jelenlegi implementációban a kapcsolatok 80%-a a QoS számára van fenntartva, a többi 20%-ot bárki használhatja.” – mondta Tim Garcia, a Solana Alapítvány validátorokkal való kapcsolattartásért felelős vezetője.

A Solana torlódási problémái enyhülni fognak

Anza hangsúlyozta a frissítés fontosságát az X-en ma közzétett bejegyzésében: “MainnetBeta validátorok: a v1.17.31-es release mostantól általános használatra ajánlott. Ez a javítás olyan fejlesztéseket tartalmaz, amelyek segítenek enyhíteni a jelenlegi hálózati torlódások egy részét, és további fejlesztések követik majd a v1.18-ban. Kérjük, frissítsetek, ha kevesebb, mint 5% késedelmes stake van. A frissítés után kísérjétek figyelemmel a node állapotát, és jelentsétek az esetleges problémákat mb-validatoroknak a Discordon.

SOlana frissítés

A Solana Status is megerősítette ezt a bejelentést egy hasonló nyilatkozattal: “A v1.17.31-es kiadás mostantól általános használatra ajánlott a MainnetBeta validátorok számára. Ez a kiadás olyan fejlesztéseket tartalmaz, amelyek segítenek enyhíteni a Solana hálózaton jelenleg tapasztalható torlódásokat”.

Trent.sol (@trentdotsol), az Anza képviseletében tovább részletezte a frissítés széles körű elfogadásának jelentőségét: “Ne feledjétek, ezek az SWQOS-hoz tartozó fejlesztések. A hatásuk az adoptáció növekedésével együtt egyre nagyobb lesz. Ne számítson senki jelentős változásra a stake nélküli TPU-forgalom megbízhatóságában. A frissítés során tarts 5% alatt a késedelmet. Több dolog is csőben van méga. Maradjanak velünk.”

A release részletes leírása a GitHubon számos technikai fejlesztést emel ki, többek között a stakelt és nem-stakelt csomagok kezelésének módját érintő módosításokat, valamint a BankingStage Forwarding Filter javításait, amely kulcsfontosságú a hálózati műveletek hatékonyságának fenntartásához.

Ez a frissítés kritikus időszakban érkezik a Solana számára. Ugyanis a hálózat olyan kritikákkal szembesült az utóbbi időben, hogy képes lesz-e kezelni a hálózaton a nagy számú tranzakciókat hagyományos mempool nélkül. A fejlesztői közösség továbbra is optimista, hogy ezek a fejlesztések a jövőbeli frissítésekkel együtt jelentősen enyhíteni fogják ezeket a problémákat, és javítani fogják a hálózat általános stabilitását és teljesítményét.