Jön a Microsoft Metaverzuma, hogy ne kelljen bejárnunk munkába

A Microsoft fejlesztőinek hála hamarosan a Metaverzumban élhetünk: a közeljövőben 3D-s avatarokkal és magával ragadó virtuális környezettel érkezik a vállalat. A jó hír pedig: már csak idők kérdése, hogy beszállhassunk a buliba.

Utolért bennünket a fáradtság. – magyarázta Nicole Herskowitz, a Microsoft Teams igazgatója – Egy megbeszélésen töltött 30 vagy 40 perc után egyre nehezebb volt fókuszált maradni.

… Gyógyszer a problémára? Metaverzum.

A Microsoft a mesterséges intelligencia segítségével már szorgosan dolgozik a személyre szabott avatarok létrehozásán:

Képesek vagyunk értelmezni a hangjelzéseket, majd azokból avatarokat animálni, így valóban bárhol jelen lehetünk és úgy érezhetjük, hogy mások is velünk vannak” – állítja Katie Kelly, a Microsoft Mesh vezető termékmenedzsere. Hozzátette továbbá, hogy már nem kell sokat várnunk a digitális valóságra, a Microsoft Teams Metaverzuma ugyanis már a jövő év első felében elérhetővé válik.

De mi is az a Metaverzum?

A szó alatt egy olyan virtuális univerzumot értünk, ahol a felhasználók digitális avatarként léphetnek kapcsolatba egymással. A valóságszerű környezet lényegében teret biztosít a határokon átívelő társadalmi interakciókra, izgalmas játékokra vagy éppen a gondtalan munkavégzésre.

Ha valaki esetleg lemaradt volna, a Facebookból éppen a napokban lett Meta, miután Mark Zuckerberg, a vállalat atyja szerint az új név jobban kifejezi, hogy pontosan mi a fenét is csinálnak:

Minden termékünk, beleértve alkalmazásainkat is, mostantól egy új vízióval rendelkezik: segítünk életre kelteni a Metaverzumot. Mától a nevünk is tükrözi tevékenységünk széles skáláját” – jelentette ki Zuckerberg.

A Microsoft egyébként ugyanazt a dicshimnuszt énekli, mint a Facebook közösségi óriás:

A metaverzumban szinte bármit megtehetsz majd, amit csak el tudsz képzelni – összeülhetsz barátaiddal és családoddal, dolgozhatsz, tanulhatsz, játszhatsz, vásárolhatsz, alkothatsz. Hologramként azonnal teleportálni tudsz majd az irodádba anélkül, hogy ingáznod kelljen.

A Metaverzum körüli hájp nem mellesleg elég komolyan felrázta a projekthez kötődő kriptó tokenek árfolyamát. A Facebook rebranding miatt a Decentraland MANA elnevezésű natív tokene például 100 százalékos emelkedést produkált.