Megindultak a Metaverzum tokenek a Facebook rebranding miatt

Kilőtt a metaverzum projektekhez kötődő kriptó tokenek árfolyama, miután Facebook alapító vezérigazgatója, Mark Zuckerberg a napokban egyre többet beszélt arról, hogy a közösségi platform metaverzumként születne újjá, amilyen gyorsan csak lehet. A legtöbb metaverzum token ára 10, 20 százalékot is emelkedett, a rekorder pedig a Decentraland project MANA elnevezésű natív tokene, amely 24 óra alatt 44 százalékot tudott emelkedni.

Ezt a rekordot követi a Sandbox metaverzum projekt SAND tokenek 21 százalékkal, majd a szintén metaverzum fejlesztéshez köthető ENJ token, valamivel több, mint 10 százalékkal. Ami a kevéssé ismert, de szintén metaverzum témakörhöz köthető AXS tokent érinti, ezek értéke 7 százalékot tudott emelkedni, az NFT alapú videojátékhoz köthető Flow token, pedig szintúgy 7 százalékot.

Túl korai a lelkesedés, évtizedekre van még a technológia

Egyesek már a metaverzum tokenek árrobbanásában látják a következő Bitcoin jelenséget, vagyis a hosszabb távon bekövetkező sokszoros árrobbanást, de ez még talán kicsit elhamarkodott kijelentés. Még maga Mark Zuckerberg is azon a véleményen van, hogy a metaverzumok világának kidolgozása hosszú évtizedeket vesz majd igénybe, és legalább 10 évet kell várni bármilyen érdemileg értelmezhető eredményre. Az eredmények távoli mivoltából eredően pedig jelenleg elég kicsi az esély arra, hogy ez a lelkesedés még évekig, évtizedekig kitartana, sokak szerint inkább csak pillanatnyi, korai hyperól van szó.

Mostanában egyre többen beszélnek metaverzumokról, ám a témával kapcsolatos sok a ködös információ, tekintve, hogy még az sem egységes, hogy ki mit ért metaverzum alatt. Az IT szektorban általános elfogadott nagyvonalú definíció szerint a metaverzum egyfajta kiterjesztett valóság, a valóság egy szegletének pontos, vagy megváltoztatott virtuális másolata. Szakértők szerint a metaverzumok megjelenése az emberek közötti közösségi interakciók világát, a videojátékok világát, és a turizmus világát fogja minden valószínűség szerint először megváltoztatni. A különböző metaverzumokban pedig a metaverzum tokenek jelenthetik majd a fiat pénz digitális megfelelőjét.

Egy egyszerű példa. Egy mesés trópusi sziget, vagy egy építészeti műemlék és környezetének a digitális térben létező lenyomata metaverzumnak tekinthető. Elképzelhető, hogy már 10 éven belül elérhetőek lesznek olyan VR headsetek és egyéb VR eszközök, amelyek használatával ezeknek a helyszíneknek a virtuális bejárása már egészen valóságos, szinte élethű élményt tud majd biztosítani.

Márpedig, ha valaki a valós költségek töredékéért átélheti az utazás élményét (különösen, ha például csak este ülne 1-2 órát például a tengerparton), akkor ez nagyban megváltoztathatja az emberek nyaralási, szabadidőtöltési szokásait. Kiváló példa erre az, hogy mióta számos múzeum rendelkezik online tárlatokkal is, vagyis egyes kiállításokon kiállított műtárgyakat a böngészőben is meg lehet tekinteni, sok esetben 3 dimenzióban, különféle nézőpontokból is, azóta valóságos rajongótábor alakult ki az online múzeumlátogatás jelensége körül.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.