Venezueláé lehet az első 100%-osan digitális pénzügyi rendszer?

A kriptovalutákkal kapcsolatban az az ország, amelyről a legtöbbször a legtöbbet lehet írni Dél-Amerikából, egyértelműen Venezuela. Az országban komoly gazdasági problémákkal küzdenek, amelyek megoldásának kulcsát a vezetés részben a kriptókban látja. Hiszen emlékezhetünk, írtunk már arról, hogy állami kézbe vették teljesen a kriptobányászatot és saját (sikertelen) kísérletet hajtottak végre venezuelai állami kriptovaluta kibocsátásával. 2021 nagy durranása pedig már meg is érkezett Caracasból, ugyanis a Bloomberg jelentése szerint Venezuela rövidesen át fog állni teljesen a digitális pénzügyi rendszer üzemeltetésére.

Meglesz az első 100%-osan digitális pénzügyi rendszer?

Ugye azt tudtuk, hogy 2021-ben nagyon fontos narratíva lesz a kriptók világában a központi bankok által támogatott digitális pénzeszközök kibocsátása. Azt valószínűsítette mindenki, hogy majd Kína lesz az első, aki bevezeti ezt a fajta digitális pénzt. Most azonban úgy tűnik, Nicolas Maduro vezetésével Venezuela fogja ezt a versenyt megnyerni. Természetesen itt nem csak a fejlesztési, fejlődési motiváció mozgatja a folyamatot. Hiszen az országnak létfontosságú lenne a szabadulás a gazdasági szankciók és az összeomlott, hiperinflálódó fiat pénz, a bolivar hatásaitól. A bolivar olyan komoly leértékelődésen ment keresztül, amelyet még a pengővel láthattunk jó pár évtizede Magyarországon. Vagy az afrikai Zimbabwéban a 2000-es évek elején, ahol egy kiló kenyérért milliárdokat, majd trilliókat kellett fizetni.

Ahogy Nicolas Maduro egy néhány napja adott televíziós interjújában elmondta, jelenleg az összes venezuelai kereskedelmi tranzakció 19%-a a menekülőútnak számító amerikai dollárban zajlik, 77%-a bankkártyákkal és már csak alig 3% az, amit bolivar bankjegyekkel bonyolítanak le. És miután tovább értéktelenedik a bolivar, így nem tűnik igazi nagy lázálomnak, hogy mindent digitálissá tegyenek az országban. Ez pedig Maduro kijelentett célja most már. Cél ide vagy oda, valószínűleg nem is lesz nagyon más választás. Miután a bankok már elkezdtek amerikai dollárban kínálni számlákat és termékeket, de Venezuela nem tudja használni a SWIFT rendszert, így olyan fizetési rendszert kell kialakítani, ami lehetővé teszi a tranzakciókat is dollárban.

Venezuelai bankjegyek

Forrás: banknoteworld.com

Ezt pedig most már csak digitálisan tudják megtenni. Egyébként a legnagyobb bolivar bankjegy most az 50 ezres, ami hozzávetőleg 12-13 forintot érhet, tehát Venezuela azért még nincs Zimbabwe szintjén, ahol voltak trilliós bankjegyek is. És hát természetesen a venezuelai elnök az interjúban a szokásos kontextusba helyezte a problémákat. Eszerint az imperalisták támadják Hugo Chavez örökségét és ennek eredménye a jelenlegi helyzet.