A katonaság bevonásával zajlik bitcoin bányászat Venezuelában

  • 31
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egyetlen dél-amerikai országról nem esik mostanában annyi szó a kriptovaluták kapcsán, mint Venezueláról. Korábbi írásainkban már taglaltuk, hogy milyen komoly gazdasági problémák vannak az országban. Ezekre válaszul a száműzött ellenzéki vezetés kriptovalutákkal akar segíteni. Így lehetne ugyanis garantálni, hogy az állami bankok és hatóságok beavatkozása nélkül lehessen közvetlenül segíteni az egészségügyi dolgozóknak és más állami tisztviselőknek. A jelenleg az államot irányító és a világ egy jelentős része által el nem ismert Nicolas Maduro nagyjából mindent megpróbál, hogy enyhítse a gazdasági problémákat. Itt jön a képbe a bitcoin bányászat Venezuelában, amely lassan állami privilégiummá válik.

Bitcoin bányászat Venezuelában

A gazdaság helyzetének javítására ugyanis a kriptovalutákat célozta meg Maduro. Még szeptemberben az országban államosították a bitcoin bányászatot is. Csakis az vehet részt már ezekben a tevékenységekben, aki előzetesen regisztrálta magát az államnál. Nem szimplán szabályozásról van szó, Venezuela megpróbál a bányászat központosításával is bevételeket szerezni. Most pedig itt az újabb venezuelai hír, amely szerint a katonákat is mozgósították az országban. De nem valamiféle harcászati okból, hanem azért, hogy ők is részt vegyenek a bitcoin bányászatában, ezzel pedig Nicolas Maduro kormánya tudja majd növelni bevételeit.

A hadsereg maga tett közzé egy videót az Instagramon, amely szerint a katonaság segítségével épületeket alakítottak át nagy bányászati központokká. Ezek az épületek most már úgy működnek, mint egy gyár, van karbantartási részleg és hatalmas, speciálisan bányászatra gyártott gépeken folyik a munka.

bolivar a dobozban
Forrás: marcellorossi.net

A videón egyébként egy speciális épület látható, amelyet a katonák Digitális Eszközök Előállításáért Felelős Központnak neveznek. Egy Twitter-fiókon megosztásra került egy olyan hír is, amely szerint ez az első ilyen építmény, amelyet a katonaság alakított ki egy laktanyában.

Erőforrások

A laktanya a fővárosban található, a Fuerte Tiuna támaszponton, amely a venezuelai katonaság és népvédelmi minisztérium főhadiszállása is egyben. És ez nem csak valami titkos projekt, azt már abból sejthetjük, hogy az Instagramra is felkerült a történet. De erősíti a hivatalos jellegét az is, hogy kormányzati tisztviselők konkrétan kék szalagot is átvágnak, amivel hivatalosan átadják működésre a “bányát”. És hogy honnan lesznek gépek az ilyen létesítményekben? Ha lehet hinni más hírforrásoknak, akkor például onnan, hogy a katonaság lefoglalja azokat a gépeket, amelyeket engedély nélkül működő bányákban találnak. Szeptemberben például 315 ilyen gépet foglaltak le az ország egyik határátkelőjénél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.