Jön a török kriptoszabályozás, miközben nő a kriptók elfogadása az országban

A török kormány folyamatosan dolgozik egy, a kriptoszektort érintő szabályozási keretrendszer kidolgozásán. Jelenleg nem tudni sokat még róla, hogy mennyire lesznek szigorúak az új szabályok, de a látható lépések alapján nem igazán számítanak a piaci szereplők nagy megszorításokra. Csak ezen a héten Törökország két legnagyobb bankcsoportja jelentett be kriptos kezdeményezéseket.

A török bankok és cégek igyekeznek jól helyezkedni a kriptopiacon

Még december 11-én az Akbank befektetési ága jelentette be, hogy megvásárolta a Stablex kriptós céget. A cél nem titkolt, az Ak Investment ezzel is szeretné erősíteni szerepét a digitális eszközök területén. Egy másik bankcsoport, a Garanti BBVA aztán december 12-én indított el egy kriptotárca appot. Az alkalmazásnak van hidegtárca funkciója. És lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bitcoint, USD Coint és ethert küldjenek és fogadjanak. Törökországról talán kevesebbet hallunk a kriptok kapcsán, pedig a Chainalysis Globális Kriptoelfogadási Indexének 2023-as számai szerint a legjobb 20 ország között van elfogadás tekintetében. Idén például itt tartották a Devconnect Ethereum fejlesztői konferenciát is.

A kormány álláspontját viszont nehéz kiismerni. Még 2021-ben a központi bank tiltotta be a kriptok használatát fizetésekhez, de már akkor is hangsúlyozták, hogy a teljes tiltás kizárt. És most minden török kriptos szeme a parlamenten van. Novemberben jelentette be egy kormányzati tisztviselő, hogy hamarosan a javasolt szabályozás a parlament elé kerülhet tárgyalásra. Kevés részlet ismert, de mivel a szabályozási keretrendszer annak a stratégiának a célját képezi, hogy Törökország lekerüljön a Pénzügyi Akciócsoport (FATF) nemzetközi szervezetének fekete listájáról, lehet számítani némi korlátozásra.