Miért Svédország a második legveszélyesebb ország Európában?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Svédország mintegy 20 év alatt Európa egyik legbiztonságosabb országából a kontinens második legveszélyesebb országává vált a fegyveres bűncselekmények szempontjából, derült ki a helyi Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (Brå) által közzétett felmérésből.

A skandináv ország az egyedüli Európában, ahol a század eleje óta brutálisat nőtt a halálos lövöldözések száma. Ebből kifolyólag, közvetlen Horvátország után, a skandináv országot minősítették Európa második legveszélyesebb államának.

A tanulmány szerint a svédországi halálos lövöldözések körülbelül 80 százaléka a szervezett bűnözésekhez kapcsolódnak. […] És míg Hollandiában a halálos lövöldözések mintegy 60 százaléka szintén a bűnszervezetekhez kapcsolódik, Finnországban az ehhez hasonló esetek egyáltalán nem gyakoriak” – derült ki a The Local jelentéséből.

A helyi hatóságok szerint a bűncselekmények számának rohamos növekedése az „illegális kábítószer-kereskedelem, a szervezett bűnözés és a rendőrség iránti bizalom csökkenésének” tudható be. Håkan Jarborg, a dél-svédországi rendőrfőkapitány szerint minderre azonban „nincs egyértelmű magyarázat”.

A migránsok lehetnek a ludasok?

Svédország több százezer bevándorlónak ad otthont, és számos felmérés alátámasztja, hogy a svéd jólétet erősen fenyegeti a migráció és az iszlámizálódás is. Egy 2018-as felmérésből pedig kiderült, hogy 112 csoportos erőszak elkövetői közül 99 külföldi származású volt.

Néhány évvel ezelőtt egy svédországi bűnügyi nyomozónál telt be a pohár, és meglehetősen kemény stílusban nyilatkozott a migránsokról:

Essünk csak neki; az elmúlt hét a következőkből állt: erőszak, rablás, súlyos bántalmazás, nemi erőszakos támadás és nemi erőszak, zsarolás, megfenyegetés, testi sértés, rendőrség elleni erőszak, drogbűnözés, kábítószer használata, bűncselekmények, gyilkossági kísérlet, embertelen bánásmód, ismét erőszak, ismét zsarolásírta Facebook-oldalán Peter Springare – A feltételezett elkövetők: Ali Mohammed, Mahmod, Mohammed, Mohammed Ali, újra, és újra, meg újra, majd Christopher… Igen, egy svéd név azért becsúszott a kábítószer-bűncselekmény ludasaként… Aztán Mohammed, Mahmod Ali, és így tovább.”

A nyers megfogalmazás után felsorolta a gyanúsítottak származási országát is:

Irak, Törökország, Szíria, Afganisztán, Szomália, majd Szomália, Szíria ismét, megint Szomália, ismeretlen ország, Svédország. A gyanúsítottak felének származási helye egyelőre tisztázatlan, mivel nem rendelkeznek érvényes igazolványokkal. Ami önmagában annyit jelent, hogy hazudnak nemzetiségükről és identitásukról” – állította.

2017-ben a globális média mondhatni szétszedte Donald Trump volt amerikai elnököt, aki rámutatott arra, hogy Svédország komoly problémákkal néz szembe nyitott határai miatt. Két évvel ezután azonban, a világsajtó is kénytelen volt elismerni, hogy Svédországban tényleg nincs minden rendben, és az ijesztően sok gránáttámadás és robbantgatás „nemzeti vészhelyzetet” jelent. A migrációs probléma azóta is elég komoly kérdéseket vet fel, nemrégiben pedig a franciáknak lett elegük a migránsokból és vészjósló előrejelzéseket tettek, miszerint hamarosan könnyen elszabadulhat a pokol.

vofanny

parents gave me money for college but I invested in crypto

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.