Jótét lélek hacker 24 millió dollár kriptopénzt juttatott vissza a hétvégi lopás után

A támadó, aki a hétvégén 25 millió dollár értékű kriptovalutát lopott a dForce decentralizált pénzügyi protokolltól, közel az összes kriptót visszautalta a hivatalos tárcába.

Az Ethereum blokkláncfelfedező Etherscan oldal adatai alapján a tranzakciókra ma reggel került sor a “Lendf.Me Hack” címről a Lendf.Me projekt admin címére.

A tranzakciók néha több tízezer ether (ETH) összeget jelentettek, volt olyan, ahol a támadó 57 992 ethert, közel 10 millió dollárt, utalt vissza a hivatalos tárcába.

Az ETH tranzakciók mellett több USD fedezetű stabilcoin is visszakerült eredeti tulajdonosához, köztük USDT, BUSD, TUSD, DAI, USDC, HUSD és PAX coinok, ezek együttes értéke is megközelítette a 10 millió dollárt.

A bitcoin (BTC) fedezetű és vele azonos WBTC, HBTC és imBTC tokenek – összesen 581, azaz mintegy 4 millió dollár – szintén visszakerült a protokoll címére.

A hacker az érték jelentős részének visszajuttatása ellenére megtartotta a ‘sikerdíját’, ugyanis voltak olyan visszautalások, amik nem egyeztek meg az ellopott coinok kiutalt mennyiségével, vagy, épp más coinban/tokenben utalt vissza a címre. Ez az összeg az ellopott vagyonhoz képest elhanyagolható. Hogy erre miért volt szükség a támadó oldaláról, arról nincs információnk, se arról, hogy miért döntött úgy, hogy visszajuttatja a dForce protokoll ügyfélvagyonát.

Feltételezhető, hogy miután vasárnap hajnalban sor került a támadásra és lopásra, a hacker lyukra futott, és nem tudott időben megszabadulni a coinoktól. Ismerten, a vezető kriptotőzsdék, blokklánc felfedezők és blokklánc elemzők között az évek során lezajlott kriptovaluta lopások miatt kialakult egy laza szövetség, és ilyen támadások esetén összezárnak a potenciálisan centralizált tőzsdéken exitelni akaró támadók körül, befagyasztva számláikat, illetve törölve a lopott vagyonok átváltási megbízásait.

A dForce Alapítvány, ami a Lendf.Me fejlesztője, a hetekben jutott friss tőkeforráshoz 1.5 millió dollár értékben a Multicoin Capital által vezetett befektetői konzorciumtól. A tőkét újabb DeFi termékek indítására és további alkalmazottak felvételére kapták.