JPM Coin 2.0 – Itt a következő wall street-i kriptó, ami megreformálná a banki utalásokat

A Wells Fargo, amerikai bank szerint az általuk fejlesztett blokklánc alapú határokon átnyúló utalás gyorsabb és hatékonyabb, mint a jelenleg használt SWIFT rendszer.

Kedden jelentette be a hírt a Wells Fargo, hogy egy dollár alapú stabilcoint fejleszt, ami a saját fejlesztésű blokklánc platformjukon lesz elérhető. A Wells Fargo Digital Cash névre hallgató tokenizált dollárt először a belső elszámolásra fogják használni, de cél a határokon átnyúló pénzutalások hatékonyabbá és gyorsabbá tétele. A Wells Fargo, egyike a világ négy legnagyobb bankjának az eszközállományt tekintve

“Egyre nő az igény a határokon átnyúló tranzakciók hatékonyabbá tételére és ez a jelenlegi technológiával már megoldható kérdéssé vált.” Mondta el  a digitális bankolás kapcsán a Wells Fargo a sajtóközleményben.

A friss hírek szerint a saját fejlesztésű stabilcoin olcsóbb és gyorsabb lesz, mint a jelenleg használt SWIFT rendszer, melyen keresztül a nemzetközi átutalásokat rendezik a bankok egymás közt. A rendszer nagy előnye, hogy közel valós időben, a jelenlegi adatbázis rendszer mellett tudják megvalósítani majd az utalásokat a Corda blokklánc technológiáját alkalmazva. Az R3 konzorcium Corda projektje kifejezetten a pénzügyi intézmények részére létrehozott megosztott főkönyvi megoldás, mely könnyen integrálható a bankok jelenlegi technológiai infrastruktúrájába.

Emellett persze felmerül a kérdés, hogy az újonnan kifejlesztett banki stabilcoin rendszerek hogyan fognak egymással kommunikálni. Míg ugyanis a sokat szidott SWIFT rendszert már most is szinte minden ország használja a bankközi utalások esetén, addig a bank Corda rendszere és például a JP Morgan Quorum, ethereum alapú stabilcoinja nem igazán kompatibilisek még egymással, ezért további fejlesztésekre van szükség.

Persze a decentralizált kriptopénzek már most is megoldást jelentenek az olcsó és gyors határokon átnyúló utalásokra, csak ezt sokan elfelejtik néha. A Wells Fargo azonban pár héttel ezelőtt nyilvánvalóvá tette, hogy ők nem teszik le a voksukat a decentralizáció mellett, amikor kiderült, az ügyfelek nem költhetik kriptopénzre a saját vagyonukat. A döntés alapvető emberi jogok megsértését is jelentheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük