A JPMorgan jelentése az arany és BTC befektetésekről

Az intézményi befektetők és a magánszemélyek idén mind az aranyat, mind a bitcoint (BTC) halmozzák, és nem váltanak a kettő között, ahogy azt egyes elemzők feltételezték – írta csütörtöki kutatási jelentésében a JPMorgan (JPM).

Az arany tőzsdén kereskedett alapokból (ETF) történő kiáramlás és a bitcoin ETF-beáramlás megugrása felvetette annak lehetőségét, hogy a befektetők a nemesfémből a kriptovalutába váltanak – áll a jelentésben. A bank közölte, hogy nem ért egyet ezzel.

A JPMorgan elemzése alapján “február óta 7 milliárd dollárnyi pozíciót építettek fel erőteljesen a bitcoin határidős ügyletekben és 30 milliárd dollárt az arany határidős ügyletekben”.

A bank szerint magasnak tűnik az átlagos visszafordulás kockázata, ami azt jelenti, hogy mindkét eszköz visszaeshet az átlagos szint körüli értékre.

“A lakossági befektetőkön túl a spekulatív intézményi befektetők, például a fedezeti alapok, beleértve a momentumkereskedőket, például a CTA-kat, február óta mind az arany, mind a bitcoin határidős ügyletek megvásárlásával szintén hozzájárultak a ralihoz, sőt, talán még nagyobb mértékben, mint a lakossági befektetők” – írták a szerzők.

A JPMorgan elemzői korábban elmondták, hogy a Bitcoin ( BTC Price BTC Price ) már megelőzte az aranyat a befektetők portfólióin belül a volatilitással korrigált értékek tekintetében.

Az elemzők szerint a legtöbb befektető a kockázatot és a volatilitást veszi figyelembe az eszközosztályok közötti allokáció során. Tekintettel arra, hogy a bitcoin volatilitása körülbelül 3,7-szer nagyobb, mint az aranyé, arra a következtetésre jutottak, hogy irreális lenne elvárni, hogy a bitcoin a befektetők portfólióin belül a nominális összegek tekintetében is megegyezzen az arannyal.

Egyébként az összesen 3,3 billió dollárnyi befektetési céllal tartott aranyból mindössze 7%-ot, azaz 230 milliárd dollárt tartanak alapok formájában, a többit rudak és érmék formájában, mondták az elemzők.

A MicroStrategy bitcoin felhalmozása fokozta a pozitív lendületet

A szoftverfejlesztő MicroStrategy, amelynek vállalati stratégiája a bitcoin vásárlása, szintén fontos szerepet játszott a rali felerősítésében. A vállalat idén már több mint 1 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint, ami a 2023 utolsó negyedévében megszerzett több mint 1 milliárd dollárhoz adódik hozzá.

Jelenleg 205 000 bitcoin van a cég birtokában, amelynek mai értéke 14 milliárd dollár körül mozog. Az átlagos vásárlási ár 33 706 dollár egy BTC-re levetítve.