Jól gondold meg hogyan használod a reptereken lévő telefontöltőt

A NordVPN kiberbiztonsági vállalat által végzett kutatás szerint minden negyedik utazó tapasztalt már jogsértést a nyilvános Wi-Fi használatával kapcsolatban nyaralás közben. A védtelen Wi-Fi azonban nem az egyetlen veszély, ami miatt az utazóknak aggódniuk kell.

Nemrég az FBI közzétett egy tweetet, amelyben a felhasználókat a nyilvános helyeken – például repülőtereken, szállodákban és bevásárlóközpontokban – található okostelefon-töltőállomásokra figyelmeztette. Ennek oka, hogy hackerek módosíthatták a töltőrendszereket, hogy rosszindulatú szoftvereket telepítsenek a telefonokra és táblagépekre, egy juice jacking néven ismert támadás révén.

Mi az a juice jacking?

A juice jacking egy olyan kibertámadás, amely során egy nyilvános USB-töltőportot használnak adatlopásra vagy rosszindulatú szoftverek telepítésére egy adott eszközre. A juice jacking-támadások lehetővé teszik a hackerek számára, hogy jelszavakat, hitelkártyaadatokat, címeket, neveket és egyéb felhasználói adatokat lopjanak el. A támadók rosszindulatú szoftvereket is telepíthetnek a billentyűleütések nyomon követésére, reklámok megjelenítésére vagy az eszközök botnethez való hozzáadására.

A juice jacking-támadásokat nehéz lehet felderíteni. Ha a készüléket már feltörték, észrevehetsz néhány gyanús tevékenységet, de ez nem mindig van így. Előfordulhat például, hogy szokatlan tevékenységet észlelsz a telefonodon, például nem általad kezdeményezett vásárlásokat vagy gyanús hívásokat. Az is előfordulhat, hogy a telefonod megmagyarázhatatlanul lassan fog működni vagy a szokásosnál jobban felmelegszik, ami rosszindulatú szoftverek lehetséges jelenlétére utal.

Hogyan védekezhetsz ellene?

Mivel nincs egyértelmű jel a juice jackingre ezért, hogy áldozatul ne ess ennek a támadásnak, tanácsos követni a NordVPN kiberbiztonsági szakértőjének, Adrianus Warmenhovennek a tanácsait:

  • Használj power banket. A power bankek biztonságos és kényelmes módját jelentik annak, hogy útközben is tölthesd a készüléked.
  • Használj USB-adattárolót. Ez az olcsó eszköz megvédi telefonodat a lopástól, ha nyilvános töltőt használsz.
  • Használj hagyományos töltőfejet. Juice jacking csak akkor fordul elő, ha USB-töltőt használsz. Ha nyilvános helyen kell töltened a telefonodat, kerüld el a fertőzött USB-portokat, használj hagyományos konnektort.