Julian Assange a bitcoin blokklánc segítségével bizonyította, hogy életben van

A Wikileaks alapítója, Julian Assange a bitcoin blokklánc egy részletét használta bizonyítékként, hogy megmutassa, életben van. A Reddit “Kérdezz bármit” fórumán olvasott fel egy részletet a blokkláncról Assange.

Julian Assange a bitcoin blokklánc révén üzent

Már több hónapja terjedt a pletyka az interneten, hogy Julian Assange meghalt. Tavaly októberben három 64 karakterből álló üzenet jelent meg Assange Twitter oldalán. Akkor különösebb kontextus híján sokan azt kezdték el beszélni a Twitter és Reddit fórumain, hogy ez Assange utolsó üzenete. Azaz halála esetleg beindított egy láncreakciót, hogy így üzenjen a világnak. Hasonló üzenetek valóban léteznek, melyek mechanikus vagy elektronikus módon indulnak el automatikusan valaki halálkor. Sokan tehát az ismeretlen számjegyeket gondolták a Wikileaks alapító utolsó szavainak. Azonban akkor is csak az épp aktuális blokk hash kódját írta ki.

Wikileaks Tweets

Most Assange azonban előkerült és egy élő videóüzenetben bolondságnak nevezte ezeket az elméleteket. Azért, hogy bizonyítsa, nem egy korábban rögzített felvételről van szó, felolvasta a legfrissebb blokk azonosítóját a bitcoin blokkláncról. Egészen pontosan a 447506 egyedi blokk 64 számokból és betűkből álló 64 karakter hosszú adatsorát.

Assange az alábbiakat mondta a videóban:

Ha valós idejű bizonyíték kell, hogy valóban élek, talán a legérdekesebb megoldás, ha a legfrissebb blokkot veszem a bitcoin blokkláncról.

Az ötlet mögött az áll, hogy a bitcoin blokk hash kódját nehéz előállítani, egy egész hálózatnyi számítógép összesen 10 percig számolja ki az adott betűsort. Így tulajdonképpen lehetetlen kitalálni a számok és betűk alkotta karakter kombinációt.

Hiába, még mindig akadnak hitetlenkedők

Assange mindig is támogatta a bitcoint

Bár lehetetlen a hamisítás, még mindig vannak akik nem hiszik el a videó hitelességét. Amikor ugyanis első alkalommal olvasta fel a videót Julian Assange, egy apró hibát vétett. Ennek hatására a Twitch.tv chat szobájában sorra olyan kommentek jelentek meg, hogy “halott” vagy “hamis”. Valószínűbb azonban, hogy az üzenetet tényleg Julian Assange akkor és ott olvasta fel.

Assange részéről nem váratlan húzás a blokklánc felolvasása. A digitális pénzt régóta támogatja ugyanis Assange. A Wikileaks az első nagyobb szervezet volt, amelyik támogatta a blokklánc technológiát. Már 5 évvel ezelőtt, 2012-ben is értéket nyilvánítottak a bitcoinnak, amikor ezt még sokan megkérdőjelezték.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük