Július 4-én startol a Voice decentralizált közösségi média platform

Július 4-én indul a Block.one decentralizált közösségi média platformja, a Voice. 

Tegnap Salah Zalatimo, a Block.one vezérigazgatója a Twitteren bejelentette, hogy július 4-én startol a Voice blokklánc alapú közösségi média platform. A decentralizált hálózat indulását éppen az amerikai függetlenség napjára időzítette a Block.one. A vállalat célja a platformmal nem más, mint az átláthatóság és a közösségi média integritásának növelése. A felület csak az Egyesült Államokban regisztrált felhasználók számára lesz elérhető.

Zalamito azt írta, hogy „egyszerűen nem tudunk tovább várni. A közösségi médiát MOST kell visszavennünk a nagy technológiai vállalatoktól. Azoknak a felhasználóknak kellene csatlakozni a Voice-hoz, akik olyan közösségi média felületet keresnek, amely nem játszadozik a politikával, célja a közösség megerősítése, és tiszteletben tartja a felhasználók adatait.”

A Voice-ról először 2019. júniusában lehetett hallani. A platformot megálmodó Block.one azt nyilatkozta a közösségi média felületről, hogy a felhasználók itt közvetlenül profitálhatnak ötleteikből és a platform iránti elköteleződésükből. A blokklánc alapú oldal béta verzióját még 2020. február 14-én elindították. A végleges verzió eredetileg 2020 őszén lett volna elérhető a felhasználók számára, a felület indítását azonban a közösségi médiákkal kapcsolatos botrányok miatt előrehozták. A blokklánc alapú felület július 4-től lesz elérhető az Egyesült Államokban.

EOS blokkláncon fog futni a platform

A Voice az EOS blokklánc, EOSIO protokollján fut majd. A Facebook riválisának szánt felület egy olyan emberi regisztráció funkciót is kínál, amely állítólag képes a felhasználó személyazonosságát ellenőrizni kormányzati azonosító nélkül. Ezzel a szolgáltatással kiszűrhetőek lesznek a spam-ek, a hamis felhasználók és a félrevezető tartalmak is, amelyektől hemzsegnek a már jól ismert nagy tech vállalatok közösségi portáljai. Emellett a regisztrált tagok által lájkolt tartalmak után Voice tokeneket kaphatnak a tartalomkészítők.

A Block.one nem kevés pénzt áldozott az új felület létrehozására. 100 millió dollárt költött a kivitelezésre, és több mint 50 millió dollárt invesztált a szellemi tulajdonba. Ezen felül 30 millió dollárt fizetett a voice.com domain névért.

A közösségi média felületeket, úgy mint a Facebookot és a Twittert a múltban már számtalan támadás ért. A felhasználók adatai rendszeresen kiszivárognak, az óriás vállalatok a politika kénye-kedve szerint cenzúrázzák a tagok bejegyzéseit, ráadásul rendszeren blokkolják a kriptovalutákhoz köthető tartalmakat. Egyre többen panaszkodnak, tehát megérett az idő arra, hogy egy decentralizált felület jöjjön létre, amihez egyetlen hatóság sem tud hozzáférni. Úgy tűnik a Voice betöltheti ezt a szerepet, habár a Twitter is kacérkodik egy decentralizált közösségi média felülettel, amelyet BluSky-nak nevezett el.