Kacifántos elmélet látott napvilágot az FTX-szel és Ukrajnával kapcsolatban

Az Everstake, egy ukrán székhelyű kriptopénz vállalat, a Kijevet, a demokratákat és az ostromlott FTX tőzsdét érintő ellentmondásos kapcsolat kereszttüzébe került. A közösségi médiát elárasztották a különféle elméletek.

Az ukrán kormány a háborús kiadások finanszírozásáért elindította az “Aid for Ukraine” nevű weboldalt, amely kriptopénz-adományokat fogadott el. Ezeket fiat pénzre konvertálták, majd az Ukrán Nemzeti Banknál helyeztek el. Az adományokat alapvető cikkek vásárlására, az orvosi felszerelésektől kezdve a katonai ruházatig fordították.

A digitális átalakulásért felelős minisztérium az FTX-szel, az ukrán Kuna tőzsdével és az Everstake-kel együttműködve segítette a kriptopénz adományok elfogadását, amelyek összesen 60 és 100 millió dollár közötti összeget tettek ki.

Az FTX korábbi vezérigazgatójának, Sam Bankman-Friednek a demokrata törvényhozóknak adott hatalmas adományai, valamint az alap létrehozása és Joe Biden elnök Kijevnek nyújtott milliárdos pénzügyi és katonai segélye közötti időzítés miatt felmerült a feltételezés, hogy esetleg bűncselekmény történt. A kritikusok azt állítják, hogy Ukrajna azért fektetett be az FTX-be, hogy pénzt juttasson vissza a Demokrata Pártnak.

Az Everstake vezérigazgatója, Szergej Vaszilcsuk szerint nevetséges állítás, hogy az ukrán kormány éppen a háború idején magáncégekbe fektetne be, és kritikus erőforrásokat használna fel politikai kenőpénzekre, megjegyezve, hogy Kijev “a családok szükségleteibe fektet be”.

“Technikailag a digitális átalakulás minisztériuma leginkább az információs szempontokat támogatta” – mondta, hozzátéve, hogy a háború első napjai kaotikusak voltak, és biztonsági mentéseket kellett használni a pénzek fogadásához.

Vaszilcsuk megerősítette, hogy a folyamat során soha nem állt közvetlen kapcsolatban Bankman-Frieddel, és kifejtette, hogy az FTX csak egy kis szerepet vállalat az adománygyűjtésben.

“Hat emberünk volt a megfelelési jogi csapat tagja, akik segítettek az Aid for Ukraine projekt elindításában” – állította Vaszilcsuk.

Szergej Vaszilcsuk szerint a kripto létfontosságú eszközzé vált a már február vége óta dúló háborúban.

Az elmúlt hónapokban az oroszbarát szervezetek is kriptopénz tőzsdéken keresztül fogadtak el adományokat. Az összegyűlt több millió dollárt Moszkva állítólag a katonai kampányának támogatására használná fel.

Az FTX összeomlását követően pánik tört ki a piacokon. A kriptopénzek árfolyama zuhant, a kriptovalutákhoz kapcsolódó cégek óriási nyomást tapasztaltak a pénzüket kivenni szándékozó kliensek révén.

Vaszilcsuk szerint azonban az Everstake átvészeli a vihart, mert diverzifikált eszközöket tart fenn, és a vállalat különböző tárcákat használ, hogy biztosítsa az eszközök biztonságát.

A weboldal neve megváltozott

Ukrajna tisztviselői is foglalkoztak a közösségi médiában terjedő pletykákkal. Oleksandr Bornyakov digitális átalakulásért felelős miniszterhelyettes, aki “képtelenségnek” nevezte azokat.

“Egy adománygyűjtő kriptoalapítvány @_AidForUkraine márciusban a @FTX_Official segítségével kriptoadományokat váltott át fiatra. Ukrajna kormánya soha nem fektetett be pénzeszközöket az FTX-be. Az egész narratíva, hogy Ukrajna állítólag befektetett az FTX-be, amely pénzt adományozott a demokratáknak, őszintén szólva nonszensz” – írta egy múlt heti tweetjében.

Az Aid for Ukraine oldalát nemrég törölték és helyette UNITED24 néven indult újra.

“Az UNITED24-et Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij indította el, mint az Ukrajna támogatására irányuló jótékonysági adományok gyűjtésének fő helyszínét. Az összegeket az Ukrán Nemzeti Bank hivatalos számláira utalják, és a kijelölt minisztériumok osztják szét a legsürgetőbb szükségletek fedezésére” – áll az új honlapon.

Több amerikai tisztviselőt azonban nem győztek meg a különféle magyarázatok. Antony Blinken külügyminiszternek írt levelében több republikánus képviselő, Troy Nehls képviselő vezetésével azt írta, hogy nemrég jutott a “figyelmükbe, hogy az adófizetők Ukrajnának a háborús erőfeszítéseik támogatására küldött dollármilliárdjai potenciálisan egy kriptotőzsdébe fektettek be, amely aztán a 2022-es félidős választási kampány során hatalmas adományokat tett a demokratáknak”.

“Miközben ezt a partnerséget úgy hirdették, mint egy olyan módot, amellyel Ukrajnát segítik abban, hogy a kriptoadományokat lőszerre és humanitárius segélyre váltsa be, komoly aggályaink vannak azzal kapcsolatban, hogy az ukrán kormány a közel 66 milliárd dolláros amerikai gazdasági támogatás egy részét az FTX-be fektette, hogy a demokratákat hatalmon tartsa” – fejtették ki a törvényhozók a FOX Business által megszerzett levélben.

A külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy “ezek a jelentések nem mások, mint puszta hazugságok és félretájékoztatás”.