Megérkeztek a kamatozó stabilcoinok – ez lehet az államkötvények jövője?

A stabilcoin kibocsátók hozamot hozó rögzített árfolyamú tokeneket vezetnek be azzal a céllal, hogy megszerezzék a pénzpiaci alapokban és dollárbetétekben jelenleg birtokolt több ezer milliárd dolláros piac egy részét.

Stabilcoin, a biztonság szimbóluma a kriptovaluta szektorban

A stabil érmék kulcsfontosságú szerepet töltenek be a kriptovaluták világában. Lehetővé teszik a pénz hatékony mozgását a digitális gazdaságban, miközben kiküszöbölik a volatilitást a rögzített árfolyam miatt.

Digitális formában jelenítik meg a hagyományos valutákat, például az amerikai dollárt, így ismerős eszközként jelennek meg a fogyasztók előtt. A stabilcoin-kibocsátók jelentős nyereséget érnek el a fedezetül tárolt pénzpiaci alapokon és dollárbetéteken a jelenlegi magas kamatkörnyezetben.

Eddig azonban nem osztották meg a tokentulajdonosokkal ezt a hozamot.

Például a Tether USDT-je és a Circle USDC-je 112 milliárd, illetve 32 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezik. Ezeket olyan biztonságos eszközökbe fektetik be, mint az Egyesült Államok rövidlejáratú kincstárjegyei. Ezen pedig jelentős hozamot érnek el. Ezzel szemben például a pénzpiaci alapok – amelyek szintén hasonló eszközökbe fektetnek be, megosztják ezeket a bevételeket az ügyfelekkel.

A stabilcoin-kibocsátók a verseny hiánya és az alacsony kamatlábak miatt megtartották az összes kamatot. Eddig.

Magasabb kamatlábak mellett új piaci verseny alakult ki

A kamatlábak növekedésével a stabilcoin-kibocsátók rendkívül nyereségessé váltak. Ez pedig arra készteti a tőzsdéket és a felhasználókat, hogy részesedést követeljenek a bevételből.

A szabályozási korlátozások az Egyesült Államokban és az európai törvények azonban megakadályozzák, hogy a stablecoin-kibocsátók közveltenül hozamokat osszanak szét a felhasználók között.

A blokkláncok globális jellege azonban lehetővé tette a kamatozó stabilcoin tokenek megjelenését, amelyek készpénzt juttattnak vissza az ügyfeleknek. Az olyan vállalatok, mint az Ondo, a Mountain, az Agora és a Paxos hozamgeneráló stabil érméket vezetnek be. Ehhez pedig csak olyan régióban kell működni, ami ezt engedélyezi. Például a Paxos a Lift Dollárt az Egyesült Arab Emírségekben szabályozott keretek között dobta piacra.

A PayPal PYUSD-je halálra van ítélve?

A PayPal PYUSD-jának célja mindeközben  továbbra is csak a fizetési hatékonyság növelése, nem pedig a hozamtermelés. A nagy áteresztőképességű Solana blokkláncba integrálva a PYUSD gyorsabb és olcsóbb tranzakciókra készült, a cég az új stabilcoinját a hetekben jelentette be.

A PayPal stratégiája tehát az, hogy elválasztja a stablecoinok fizetési funkcióját a pénzpiaci alapok hozamtermelő képességétől. A PayPal blokkláncért felelős SVP-je, Jose Fernandez da Ponte szerint a jövőbeli vállalati pénzügyesek pénzpiaci alapokat használhatnak majd a likviditás érdekében, és áttérhetnek a stabilcoin fizetésekre mivel azok speciális kialakítása pont ilyen célokat szolgál.

Egyes elemzők, köztük a Bank of America szkepticizmusát fejezte ki a PYUSD-hoz hasonló, fizetésre összpontosító stabil érmék sikerével kapcsolatban. Hiszen a központi banki digitális valuták (CBDC-k) és kamatozó stabilcoinok tokenek mellett, a PayPal PYUSD-je nehezen találhat magának piacot. Bár kiterjedt hatóköre a fintech fizetések terén olyan szolgáltatásokon keresztül, mint a Xoom és a Venmo, valahogy pozícionálnia kell magát, hogy megkülönböztesse a tokent a többi fizetési eszköztől.

A stabilcoinok fizetési lehetőségként továbbra is fontosak maradnak. Azonban szélesebb potenciált jelent a pénzpiaci alapokban és bankbetétekben tárolt hatalmas pénzmennyiség.

A kereskedés jövője – mind a hagyományos pénzügyek, mind a kriptovaluták területén – valószínűleg a tokenizált, hozamot generáló biztosítékok felé tolódik el a hozamszerzés, a megnövekedett tőkehatékonyság és a gyors elszámolás előnyei miatt.