Kambodzsában hamarosan elindul a DLT alapú fizetési felület

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Kambodzsai Nemzeti Bank főigazgatója bejelentette, hogy a központi bank év végén elindítja az elosztott főkönyvi technológián (DLT) alapuló fizetési felületét

A délkelet-ázsiai ország nemzeti bankja az ország pénzügyi rendszerének korszerűsítésre elosztott főkönyvi technológiát fog használni. Az állampolgárok mobil alkalmazás és QR-kódok segítségével egy fizetési platformon keresztül azonnali tranzakciókat kezdeményezhetnek.

Május 11-én Sebast Chea helyettes kormányzó és a Kambodzsai Nemzeti Bank főigazgatója azt nyilatkozta, hogy a DLT hálózat elsődleges célja az, hogy némiképp csökkentse az amerikai dollártól való totális függőséget.

Kambodzsa valószínűleg a legdollárcentrikusabb ország a világon. Az egész pénzügyi rendszerünk és a gazdaságunk több, mint 90%-a az amerikai dolláron alapul.”

A távol-keleti országban már négy-öt éve dolgoznak a DLT alapú fizetési hálózaton, ami ha minden rendbe zajlik, még idén elindulhat. Eddig úgy tudni, hogy 12 bank jelezte a platformon való részvételét. A központi bank viszont azt szeretné, ha az összes pénzintézet önként csatlakozna az innovatív kezdeményezéshez. A hálózatot úgy tervezték, hogy a kambodzsai bankok, a tárca szolgáltatók és a banki ügyfelek közötti tranzakciókat jelentősen megkönnyítse. Ezzel az országban lehetőség nyílna arra is, hogy könnyen és gyorsan nemzetközi átutalásokat indíthassanak az emberek és vállalkozások. A malajziai MayBank-al együttműködve mostantól, sokkal könnyebbé válik a külföldi munkavállalók bérének kifizetése is.

Pszichológiai okokból használnak országon belül is dollárt

Chea úgy véli, hogy sok esetben teljesen indokolatlan az országban a dollár használata, amihez kiválóan alkalmas lenne a helyi valuta, a kambodzsai riel is. Kambodzsában a helyi pénz használata minimális, aminek nem gazdasági, hanem inkább pszichológiai okai vannak. A központi bank vezetője úgy fogalmazott, hogy “a legtöbb dollártól függő ország gyenge makrogazdasági mutatókkal rendelkezik, de Kambodzsa esetében ez nem igaz. Nagyon stabil az árfolyam, nagyon alacsony az infláció és nagyon jó gazdasági kilátásaink vannak.”

Bár Chea szavaiban van némi igazság, hiszen az ország gazdasága a 2000-es évektől kezdve valóban jelentősen növekszik, még mindig a térség egyik legelmaradottabb országa. Kambodzsa gazdasága többnyire a mezőgazdaságra, azon belül is a rizstermesztésre, a kereskedelemre és a turizmus támaszkodik. Legfőbb kereskedelmi partnere pedig továbbra is az Egyesült Államok.

A központi bank nemrég egy felmérést készített a riel népszerűtlenségével kapcsolatban, amiből az derült ki, hogy a helyiek azért is rettegnek a rieltől, mert egy amerikai dollár nagyjából 4000 rielt ér. Ha csak 10 dollárt költ, az már 40 ezer riel. A sok nulla pedig sokakat elrettent a hazai pénz használatától. A bank úgy gondolja, hogyha a belföldi fizetéseket elektronikus formában valósítanák meg, akkor a lakosság nem annyira számolgatná a sok nullát és nem félne attól, hogy egy zsák pénzt kell magával vinnie a bevásárláskor.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.