Kamu számokat tesz közzé a Binance, állítja egy bitcoin bálna

Súlyos váddal illette egy bitcoin bálna az egyik legnagyobb kriptotőzsdét, a Binance-t. Azt állította, hogy néhány kriptotőzsde hamisítja a kereskedési volument, és ezek között van a Binance is.  

Az már egy jó ideje nem titok, hogy a kriptovaluták piacán sem minden arany, ami fénylik. A BitWise jelentése szerint a kriptovaluta kereskedések túlnyomó része, nagyjából 95%-a nem valós számokon alapul. A Binance-t kereskedési volumene szerint a vezető kriptotőzsdének, de egy bitcoin bálna azonban azt állítja, hogy ez egyáltalán nem igaz, hiszen kamu számokat adnak meg.

A Twitteren a Joe007 (@ J0E007) néven kommentelő bitcoin bálna, jelenleg az 1 hetes globális volumen alapján a Bitfinexnél vezet és ezzel ő a legjövedelmezőbb kereskedő a platformon. Szóval köntörfalazás nélkül kimondhatjuk, Joe007 bizony régóta aktív szereplő lehet a kriptopiacon. Talán emiatt válhat kommentje hihetővé. Egy Facebook-kal kapcsolatos botrányra reagált és azt írta a tweet-jében:és még én itt azt gondoltam, hogy csak a kriptotőzsdék, mint például a Binance, az Okex és a Huobi hamisítják csak a számokat.” A bejegyzéstől persze mindenki padlót fogott.

Valós és állítólagos volumen

Noha a Huobi-ról és az OKex-ről már korábban tudni lehetett, hogy mosási kereskedésben vettek részt, a Binance-ről senki sem feltételezte ezt. A CoinMarketCap azt mutatja, hogy a Binance állítólagos napi kereskedési volumene 1,2 milliárd dollár. A Bitwise-on „a valós tőzsdei adatoknál” viszont az látható, hogy a Binance tényleges kereskedési volumene 735 millió dollár körül van. Bár az adatok akárhogyan is nézzük, nem passzolnak, de azért nem olyan nagy különbségről van szó.

Azért azt érdemes megjegyezni, hogy a Joe007 által választott tőzsde, a Bitfinex sem mindig őszinte a kereskedési volument illetően. Jelenleg a valós kereskedési volumene hozzávetőlegesen 88,6 millió dollár, míg a cég állítása szerint 118 millió dollár.

Joe007 tudhat valami, amit mi nem. Egy azonban biztos, a Binance sem tétlenkedik, ha a számokat kozmetikázni kell. Néha a kriptotőzsdék vitatott ügyekbe is belekeverednek. Gondoljunk csak a hétfői esetre, amikor a Binance nyilvánosságra hozta  az XRP/USDT állandó határidős ügyletek indítását és még a bejelentés előtt elképesztő mértékben meglódult az XRP ára. Kapott a Binance hideget-meleget, sokan azt állították, hogy bennfentes kereskedés történt. A Binance persze hevesen tagadta az állítást, de konkrét választ nem adott az üggyel kapcsolatban.