A kanadai blokklánc cég fejleszti az olajipar nagyjainak a jövő technológiáját


A GuildOne Inc., egy kanadai központú distributed ledger technology (DLT) – elosztott főkönyvi technológiákat – fejlesztő cég leszerződött az Offshore Operator Committee (OOC) Oil and Gas Blockchain Consortium szervezettel, amely az olajipar legnagyobb szereplőit tömöríti, köztük az Exxon Mobilt és a Chevront. A szerződés értelmében egy blokklánc alapú koncepciós munkát kell lefejleszteniük a különféle kiadások engedélyezésének a jóváhagyására, jelent meg szeptember 18-án a cég közleményében.

Az olaj- és gázszektor transzformációja a DLT-n keresztül

A digitalizáció fontos elemeként a kiadások engedélyezésének a jóváhagyására (authorization for expenditure AFE), és az egész folyamat súrlódásmentessé és költséghatékonyabbá alakítására az olaj- és gázipari offshore operátorokat összefogó szervezet egy elosztott főkönyv technológiára (DLT) épülő megoldás adaptálását tűzte ki célul.

Az AFE tevékenység az olajkút tervezésének az utolsó lépése. Ez egy egyszerű eszköz, amelynek célja a jóváhagyás megszerzése és a részvétel megerősítése ebben a tőke intenzív projektekben, amiket sokszor ilyen ’joint operating agreement’ (JOA) – közös üzemeltetési megállapodás alapján működtetnek majd.

Korábban ez a kiadások engedélyezésének a jóváhagyása folyamat manuális tevékenység volt, amely rendkívül sok időt, energiát vitt el, és ez a nehézkes folyamat sokszor hajlamos volt viták generálására is.

A szervezet azonban most eltökélt abban, hogy megszünteti a mostani idejétmúlt folyamatot, és az egész eljárást egyszerűsítési egy blokklánc megoldással és okos szerződésekkel.

A PoC – proof of concept feladata lesz majd kidolgozni, hogyan tudják az okosszerződések lekezelni az AFE folyamatot, és tárolni a megfelelő információkat egy változtathatatlan elosztott főkönyvön, amihez csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező felek férhetnek hozzá.

Win-win szituáció

Rebecca Hofmann, az OOC Oil and Gas Blockchain Consortium elnöke nyilatkozatában kiemelte,k hogy a blokklánc technológiák hatalmas potenciált jelentenek az olaj- és gázipari ökoszisztémában is, és elősegítik a kooperációt, amely mindenki számára előnyös.

Ez a PoC egy nagy lépés a jövő felé, amelyben elkezdjük a transzformációját a közös üzemeltetési megállapodások kezelésének. A projekt eredménye alapján pedig kialakítjuk a kulcsfontosságú blokklánc keretrendszereket és iránymutatásokat az olaj és gázipari szektorra is.

A konzorciumot 2019. februárjában alapították olyan jelentős piaci szereplők hozzájárulásával mint a Chevron, ExxonMobil, Repsol, ConocoPhillips, Equinor, Hess és Pioneer Natural Resources. A szervezet elsődleges feladata feltérképezni ennek a forradalmi technológiának a lehetőségeit az olaj- és gáziparban, és előkészíteni a technológia széleskörű adaptációját.

Az olaj- és gázipari szektorban sem ez volt az első mérföldkő a DLT hasznosítására. Idén májusban jelent meg a hír, hogy a Saudi Aramco, a világ legnagyobb olajcége több mint 6 millió amerikai dollárt fektetett be egy amerikai blokklánc startupba, a Data Gumbor Copr.-ba.

(Forrás: GuildOne Inc.)


Earn Free Bitcoin
Earn Free Bitcoin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.