Káoszhoz vezet a CBDC, Nigériában iszonyú készpénzhiány van

Brutális készpénzhiány alakult ki Nigériában, a helyi valuta 54%-a nincs forgalomban. Egyre többen tüntetnek, a bitcoin lehet az egyetlen kiút.

Képzeld el, hogy végtelen sorokban állsz a bankautomata előtt és küzdesz azért, hogy a saját pénzedhez juss. Ezt élték át nemrég nigériaiak milliói, akiknek azzal kellett szembenézi, hogy a helyi valutát “újratervezték”, a régi pedig használhatatlan.

Olaj a tűzre pedig az volt, hogy a Nigériai Központi Bank (CBN) heti készpénzfelvételi limitet szabott meg, amely január 9-től magánszemélyek esetében 500 000 naira (kb. 1 087 dollár), szervezetek esetében pedig 5 000 000 naira (kb. 10 087 dollár) volt. Bár ezek a heti limitek már őrültségnek tűnnek, a nigériaiak által kivehető tényleges összeg attól függött, hogy az egyes helyeken mennyi állt rendelkezésre.

Döbbenet volt látni, hogy a helyiek matracot vittek a bankok elé, hogy amint kinyit a pénzintézet, minél hamarabb sorra kerüljenek. A hiány még nagyobb problémát jelentett egyes vidéki területeken, ahol az emberek többségének nincs bankszámlája. Ha a régi pénzt kivonják a forgalomból, új pénzhez másképp nem jutnak. Azok, akik át tudták váltani a régi naira bankjegyeket, 400%-os tranzakciós díjat is fizetniük kellett. Ez nagy félelmet keltett, mivel az infláció már így is 20% fölött van, és a nigériaiaknak nehézséget okoz, hogy lépést tartsanak a megélhetési költségekkel.

Mostanra kivezették a régi pénzt, ami még nagyobb káoszt okozott az országban. Az automaták előtt várakozó sorok tüntetésekké alakultak, az emberek elérték türelmük határát. Nem tudják, hogy kihez forduljanak, hogy új valutához jussanak, mivel különböző történeteket hallanak a nigériai szövetségi kormánytól, a legfelsőbb bíróságtól, a Nigériai Központi Banktól (CBN), egyes állami kormányoktól és a bankoktól.

Múlt héten a Legfelsőbb Bíróság bejelentette, hogy a régi 200, 500, 1,000 naira bankjegyek február 22-ig érvényesek. Másnap Muhammadu Buhari nigériai elnök utasította a CBN-t, hogy április 10-ig engedélyezze a régi 200-as bankjegyek használatát. Az elnök szerint ezzel a régi 1000 és 500 bankjegyek kikerülnek a forgalomból. Néhány állami kormányzó a legfelsőbb bíróság oldalára állt a szövetségi kormánnyal és a CBN-nel szemben. Lagos, Kaduna és Ogun kormányzói például nyíltan arra bátorították a nigériaiakat, hogy továbbra is használják a régi bankjegyeket.

A zűrzavart tovább tetézte az, hogy a jegybank kifogyott az újonnan áttervezett bankjegyek nyomtatásához szükséges papírból. Sokan azonban úgy vélik, hogy a bankok felhalmozzák az új bankjegyeket, és csak a gazdagok és a kapcsolatokkal rendelkező emberek jutnak hozzá.

Voltak olyan városok, ahol az utcát felforgatták a tüntették, tüzet gyújtottak és kint éjszakáztak. Az emberek kétségbe vannak esve, hiszen nem tudják, hogy finanszírozzák mindennapi életüket. A központi valuta egyszerűen darabokra hullik, ez a szörnyű helyzet azonban óriási lehetőséget adhat a bitcoinnak.

A Nigériához hasonló országok lakosainak túl sokáig tartottak fegyvert a fejükhöz. Ha a nigériai kormány megpróbálta volna gazdaságát fellendíteni azáltal, hogy munkába állítja az embereket és pénzzel árasztja el gazdaságát, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felhívta volna, hogy a gazdasági fellendüléshez felárért nyugati valutát kell vásárolni. Ha nem, az IMF az árfolyamok feletti ellenőrzését felhasználva tönkreteheti a helyi valutát.

Ez nem csak Nigériában fordul elő, hanem egész Afrikában. Ez az oka annak, hogy a régió továbbra is szegény, miközben hemzseg a természeti erőforrásoktól és az erős, fiatal emberektől. Így azonban sohasem fog tudni kitörni a szegénységben, hanem örökre a Nyugat kiszolgáltatott beszerzőhelye marad. A CBDC értelmetlen bevezetése helyett jobban járt volna a nigériai kormány, ha nem nekimegy a bitcoinnak, hanem felkarolja azt. A kriptopénzen keresztül a nigériai gazdaságot megnyithatja a nagyobb nemzetközi foglalkoztatás előtt, megvédheti a nigériaiakat a gazdasági ingadozásoktól, és csökkentheti a nemzetközi központi hatalomtól való függőségét. Akár még jólétet is teremthet a bitcoin segítségével mindenkinek.