Karatbars: egy újabb OneCoin a láthatáron?

1920-ban Charles Ponzi létrehozott egy pénzügyi vállalatot aminek ígérete az volt, hogy kölcsönadod neki a pénzed és később 50%-kal többet kapsz vissza. Több ezren dőltek be a sémának és adták oda Ponzinak megtakarításaikat. Amikor kipukkant a lufija, a totál kár 65 milliárd dollárra volt becsülhető. Senki se gondolt arra, hogy az új tagok befizetéseit a régieknek ígért hozamok kifizetésére használja fel. Ez csak addig folytatódhatott, amíg többen voltak a befizetők, mint akiket ki kellett fizetni. A történet végét ismerjük és Ponzi neve egybeforrt a piramisjátékokkal.

100 évvel később a Karatbars alapítói hasonlót kínálnak. Például a VIP csomag 3 017 euróba kerül (990 000 HUF) amiért a befektetők csupa hasznos dolgot kapnak. 0.1 grammnyi úgynevezett CashGoldot és 4 800 KCB kriptopénzt (aminek aktuális árfolyama 150 dollár). Figyelmeztetnénk mindenkit: egyik mögött sem áll valós aranyfedezet! A Karatbars fogadkozik, hogy igenis van mögötte ilyen méghozzá Guineában és Madagaszkáron. Oh, mellette nem igazán lehet másutt beváltani a CashGold kriptót, mint magán a Karatbars oldalán.

Amennyiben viszont tényleg megfelel a valóságnak a cég állítása, akkor: 1 gramm arany körülbelül 12 000 forintba kerül, ami 0.1 gram esetén 1200 forintot jelent. Annyit jelent, hogy odaadsz mintegy 900 000 forintot 1200 forintért cserébe — tényleg kiváló üzlet, nem? A VIP csomag megtérülése 60%-kos, ami azt jelenti, hogy 99.9%-át a kezdeti befektetésednek visszacsöpögtetik hozzád jutalék formában új KBC kriptopénz formájában (a valós érték, a 0.1 gramm arany, a teljes befektetett összeg ~0.13%-a). Ha ez nem piramisjáték, akkor….

Hibás vállalati papírok

Rápillantottunk a “KBC fehér könyvére”, amiben a következő áll:

“Ez a világon egyedülálló koncepció magában foglalja a kriptovaluta korlátlan lefedettségét az arany által. Annak érdekében, hogy bármikor garantálható legyen ez a valós-fizikai lefedettség, a KaratGold e célból kezdeményezte a részvételét egy teljesen kifejlesztett, működő aranybányában Madagaszkáron, ami most már sikeresen üzemel. Madagaszkár aranymennyisége legfeljebb 5 milliárd eurót tesz ki.”

A Karatbars állítása, hogy a bánya 5 milliárd eurót ér mialatt független auditorok által rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján az értéke mindössze 0.94 milliárd euró, ami a korábban említett érték 20%-a.

Plagizálás felső fokon

A Karatbars nem csak egy OneCoin méretű simlisségnek, de egyben szégyentelen plagizálás és szellemi tulajdon lopás.

A Karatbars fehér könyvének szerzői egy az egyben lekopizták a Valuation of Metals and Mining Companies (Szerző: Svetlana Baurens, link: http://ehrenworthsyme.com/casadeleon/Docs/ValuationofMining.pdf) akadémia papírt.

Jegyzetek, táblázatok, statisztikák mind egy az egyben ki lettek másolva az oldalról. Egy alapos összehasonlítása a két műnek és az azonosságok kijegyzése nem fér bele a cikk terjedelmébe.

Aki többet akar megtudni a Karatbars projektről, azt ne ámítsa el a realitás talaját nélkülöző megtérülés, az arany ígérete. Az összes bizonyító dokumentum a KaratBars machinációiról itt megtalálható: https://warningkarat.info/.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük