Karóra, mint befektetés?

Az Evolvens Group Kft. fejlesztő cégként igen színes múlttal rendelkezik, az évek során számos területen rengeteg fejlesztést és terméket állított elő. 2016-ban vált fő tevékenységévé az egyedi karórák tervezése és gyártása, amely azóta is igazán sikeres projektnek bizonyul. A csapat tagjai nemrég újabb fába vágták fejszéjüket, ezen kezdeményezésbe nyerhetünk most betekintést: érkezik az Evolvens NFT Óra!

Az Evolvens óraszerkesztő

Amikor ellátogatunk a cég weboldalára, az Evolvens óraszerkesztő az első különlegesség, amely szembejön velünk. Egy olyan alkalmazásról van szó, amely lehetőséget biztosít a leendő tulajdonos számára, hogy a saját elképzelései szerint válogassa össze magának az elemeket álmai órájához. Míg a nagy óragyártó cégeknek igencsak feladná a leckét – elsősorban logisztikai okok miatt – egy ilyen kezdeményezés megvalósítása, addig ez az Evolvens számára mikrovállalkozás lévén teljes mértékben kivitelezhető. Sőt, mi több, a konfigurátorban található variációkon kívül más egyedi elképzelések megvalósítására is adnak lehetőséget, így minden vásárló biztos lehet abban, hogy olyan órát kap, amilyen csak az ő csuklóján díszeleghet majd. Érdekes gondolat, hogy egy nagy óragyártó cég egész egyszerűen azért nem tud egy ilyen kezdeményezést véghez vinni, mert egy-egy modell esetében több tízezer darab gyártására van berendezkedve, így szinte lehetetlen számára egy-egy darab egyedi konfiguráció elkészítése. Az Evolvens karórák másik figyelemfelkeltő tulajdonsága, hogy minden egyes darabot kézzel szerelnek össze Budapesten olyan alkatrészek felhasználásával, amelyek nagy része Magyarországon készül.

Tekintve, hogy az Evolvens NFT Óra projekttel külföldi vásárlók megjelenésére is számítani lehet, a cég nevében szereplő “evolve”, magyarul “fejlődni” igét is érdemes megemlíteni. Ha bejönnek a számításaik, már akár rövid idő alatt is nagy térhódítást érhetnek el kezdeményezésükkel.

Új lehetőségek kapujában

Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a kriptovaluták, ezzel az Evolvens is tisztában van. Mindig is fontos volt a cég számára, hogy haladjon a korral és fejlődjön, ennek hála nyitottak voltak a kriptovalutákhoz szorosan kapcsolódó NFT-k világában rejlő lehetőségekre. Az NFT-k olyan digitális alkotások, amelyek teljesen egyediek és megismételhetetlenek. Az óraszerkesztőnek köszönhetően igaz ez az Evolvens modellekre is; ezt a közös pontot felismerve döntött úgy a cég, hogy hidat épít a karórák és a digitális instrumentumok világa között.

Az Evolvens Group Kft. pesti műhelyében, balról: Mezei István ügyvezető és Bod Ádám órakészítő

Így született meg az Evolvens NFT Óra ötlete. A cég fő célja ezzel a projekttel, hogy márkájuk erősítéséhez tőkét szerezzenek, amely tovább segítheti őket abban, hogy az óraiparban megszokott kezdeményezésekkel szembe menve, elsők között foglalkozhassanak hosszútávon NFT-vel és új kapukat nyithassanak a piac résztvevői számára is. Nem titkolt céljuk kihívások elé állítani magukat, s ezzel együtt feszegetni az ipar határait, erre pedig éppen ideálisnak bizonyul ez az NFT projekt. Természetesen ebbe is a lehető legjobban beleviszik saját arculatukat, ezzel kapcsolatban megosztottak velünk néhány érdekes információt.

Miben más ez a projekt?

Tehát hogyan jön össze az NFT-k digitális művészete az Evolvens egyedi óraszerkesztőjével? A legtöbb NFT projekttől eltérően a cég elhatározta, hogy megépíti a megvásárolt (mintelt) Evolvens óratoken fizikai megfelelőjét, majd eljuttatja azt a tulajdonosnak. Összesen kétezer darab konfiguráció készül, amelyek között természetesen nincs két egyforma variáció. A blokklánc technológiának köszönhetően a tokenekhez kapcsolt, egyedi azonosítóval ellátott órák minden állomása rögzítésre kerül, könnyű beazonosíthatóságot, értékállóságot és biztonságos továbbértékesítésre való lehetőséget nyújtva ezzel.

Bár elsőre talán kissé szürreálisan hangzik, mégis igaz, hogy például egy Rolex vagy Omega karóra ára az idő múlásával akár listaárának sokszorosára is ugorhat. Ebből levonható a következtetés, hogy egy jó minőségű óra már önmagában is értéket képvisel, a blokklánc technológia segítségével pedig még egy lépéssel tovább vihető és predesztinálható annak értéknövekedése. Az Evolvens számára fontos szempont volt, hogy olyan időmérőket tudjon prezentálni az NFT-k világában is, amelyek a tokenek értékének erőteljes növekedése mellett is garantálni tudják az iparágban jellemző minőségi követelményeket. Többek között ennek érdekében döntött a cég a svájci szerkezet, a zafír üveg, illetve a nagy kopásállóságú bevonatok használata mellett.

Evolvens NFT karórák összeszerelése Budapesten többnyire magyar gyártású alkatrészekből történik | Forrás: https://evolvensnft.io/

Kinek érdemes figyelemmel kísérnie a projektet?

A tokenek, illetve a hozzájuk tartozó karórák kinézetéről folyamatosan publikál a csapat információkat, de az elmondottakból, valamint az Evolvens NFT Óra hivatalos oldalán látottakból annyit már biztosan tudunk, hogy elegánsan sportos, illetve exkluzív és ritka konfigurációkat is be lehet majd szerezni. A kezdeményezés elsősorban azok számára lehet jelentős, akik befektetési céllal keresnek projekteket, ugyanakkor minimalizálni szeretnék a kockázatukat. Bármi legyen is a projekt kimenetele, a tulajdonos mindenképp gazdagabb lesz egy svájci szerkezetű karórával. A cég fontosnak tartja, hogy az órakedvelőknek is biztosítsák az Evolvens NFT Óra történetében való részvétel lehetőségét. Ennek érdekében a csapat tagjai készségesen segítenek a token vásárlás során azoknak is, akik az NFT-k világában kevésbé jártasak.

Az Evolvens NFT Óra tehát egy olyan innovatív és egyedülálló projektnek ígérkezik, amelynek alakulását mindenképp érdemes lehet figyelemmel követni.