A Kaspersky jelentése a kriptopénzes csalásokra hívja fel a figyelmet

A legfrissebb Kaspersky jelentés a 2017 legnépszerűbb kriptopénzes átveréseit és csalásait elemzi ki, mellyel a bűnözők sok millió dollárt csaltak ki áldozataikból.

Kaspersky jelentése a kriptopénzes átverésekről

Az orosz biztonságtechnikai cég a legfrissebb jelentésében a kriptopénzes csalásokkal foglalkozik, melyben a közösségi médiának egyre nagyobb szerep jut.

A Kaspersky jelentése szerint több, mint 21 ezer ethereumhoz jutottak hozzá a bűnözők a tavalyi év során, mely kb 10 millió dollárnak felel meg jelenlegi értéken.

Hogy is néz ki egy kriptopénzes csalás?

A biztonságtechnikai cég kiemelte, hogy az ICO-k és a kriptopénzes pénzosztások kapcsán fordultak elő a leggyakrabban visszaélések. A kiberbűnözők a való életből veszik az ötleteket az átverésekhez.

A leggyakrabban ICO befektetők a célpontjai a csalásoknak, akik szeretnének gyors meggazdagodáshoz jutni egy-egy startup tokenjeinek megvásárlásával. – áll a Kaspersky jelentésében.

Phishing – a báránybőrbe bújt róka

Az ICO-kal kapcsolatos csalások során e-mailekkel, üzenetekkel keresik fel a potenciális áldozatokat, akiket aztán egy csaló oldalra terelnek át. Ez a módszer a klasszikus phishing (adathalászat) esetét írja le, amikor szenzitív információhoz, jelszavakhoz próbálnak hozzáférni az elkövetőek egy biztonságos harmadik fél álcáját keltve.

Példaként a Switcheo ICO-ját hozták fel, ahol több, mint 25 ezer dollárhoz jutottak hozzá a bűnözők, mindössze azzal, hogy téves kriptopénz címet osztottak meg a Twitteren az ICO hivatalos címe helyett.

Az EOS ICO-ja esetében is hasonló történt, amikor az emailező rendszert feltörve csaltak ki kriptopénzeket a meglévő és potenciális befektetőktől.

Az OmiseGo projektnél pedig több száz csaló weboldalt hoztak létre azért, hogy kicsalják a befektetőkből a már megvásárolt tokeneket. Csak ezen csalás kapcsán több, mint 1 millió dollárral károsították meg a felhasználókat.

Kriptopénzes ingyen pénzosztások

Az adathalászat mellett a másik népszerű kriptopénzes csalás az ingyenes pénzosztások ígérete.

A közösségi média felületeken hamis adatlapokat hoznak létre a csalók különböző celebek, befektetők nevében. Ezekkel a profilokkal aztán különböző felajánlásokat tesznek, melynek az ingyen pénzben reménykedő áldozatok bedőlnek. Jellemzően azt ígérik, hogy ha 1 kriptopénzt küld valaki az adott címre cserébe 2-t kap vissza. Ingyen azonban sosincs semmi, miután az áldozat elküldte a kriptopénzt, semmit nem lát viszont. Hasonló módszerrel másolták már le Elon Musk vagy Pavel Durov, a Telegram alapítójának adatlapját is.

De az is előfordul, hogy mindössze az történik, hogy feltörik egy-egy nagyobb befolyással bíró híresség adatlapját és befektetésre buzdítják a tömegeket. Ez történt például a John McAfeeval is (állítólag).

A csalók mindig az áldozatok emberi oldalát közelítik meg, mely a Kaspersky jelentése szerint a kiberbiztonság leggyengébb láncszeme.

Kövess minket Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!