Kazahsztánban adómentes a kriptovaluta bányászat

Adómentes a kriptovaluta bányászat Kazahsztánban mindaddig, amíg azt nem váltják át helyi pénzre a bányászott coinokat. A helyi törvényhozók ugyanis elsősorban, mint “tisztán technológiai fejlődésként” könyvelik el, mint üzleti tevékenység a kriptovaluta bányászatot, jelentette egy helyi üzleti napilap.

Madi Saken, a kazahsztáni nemzeti blockchain testület jogi elemzője december 4-én tette publikussá a döntést.

Az adófizetési kötelezettségek csak fiat pénzre vonatkoznak

Az erről szóló törvény egyelőre vázlat formájában leledzik. de már az elnöki adminisztráció előtt várja elfogadását. Ez után kerül a parlament alsó házához, aminek szintén jóvá kell hagynia.

A törvény pontosan definiálni fogja a kriptovaluta bányászat jogállását, valamint az adózás szabályait. Saken elmondása szerint  a digitális eszközöket és a kriptográfiai tevékenységek nem lesznek adókötelesek és csak átváltáskor válnak azzá.

Az adómentesség azonban nem fog vonatkozni azokra a bányászati adatközpontokra, melyek harmadik feleknek értékesítik hashráta kapacitásukat ugyanis az már üzleti tevékenységnek fog minősülni. Ebben az esetben az ‘analóg’ adatközpontokhoz hasonlóan lennének adóztatva.

Kazahsztán kormánya eddig pozitív álláspontot képviselt a kriptográfia és a blokklánc tekintetében.

2018-ban a kazahsztáni pénzfelügyelet kormányzója azt nyilatkozta, hogy a kriptó- és a blockchain innovációt támogatni fogják. 2019 májusában a pénzfelügyelet zöld utat adott a Bitfury hardvergyártónak és bányásznak, hogy különböző iparágakban együttműködjenek blokklánc alkalmazások fejlesztésében.

(Képen: Shatyr Kán Szórkoztatóközpont, Asztana, Kazahsztán)