Kijev fontolóra veszi a bitcoin bevezetését a helyi tömegközlekedésnél

A kijevi önkormányzat a jelentések szerint újra fontolóra vette, milyen előnyökkel járna a bitcoin elfogadása a helyi tömegközlekedésben. A javaslat részét képezi egy nagyobb, a közlekedés teljes egészére kiterjedő fejlesztési programnak.

Kijev már másodjára fontolgatja a bitcoin elfogadását

Az ukránok nem először gondolkodnak el a bitcoin elfogadásán a kijevi tömegközlekedésben. 2018-ban már tettek arra javaslatot, hogy bevezessék a kriptót a fizetési opciók közé. Akkor a nagyon magas árfolyamok miatt nem került megvalósításra a terv.

Most azonban úgy tűnik, hogy az ötlet nem hagyja nyugodni a kijevi önkormányzatot: a terv újra az asztalra került. És pont jókor történik ez, hiszen a főváros tömegközlekedési rendszerét jelenleg is nagy erőkkel próbálják fejleszteni az ukránok.

2019 februárjában például bevezették a Kijev Smart Cards nevezetű feltöltős kártyát, ami a nyugati nagyvárosokban viszonylag megszokott procedúra már (Magyarországon pedig…). Ezzel a kártyával mind a helyiek, mind a turisták számára elérhető az összes közlekedési eszköz: legyen az a metró, a buszok, villamosok vagy trolik. Így elkerülhetőek a hosszas sorban állások, hiszen az e-jegy feltöltése sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint egy új jegytömb vagy bérlet megvétele.

Kijev hamarosan bitcoint is elfogadhat a buszjegyekért

A dubaji NOL kártya vagy az Argentínában szintén bevezetett SUBE kártya is ugyanezen az alapon működik. Sőt, az utóbbinál már a bitcoin fizetési opciót is bevezették.

2024-re csak e-jegyek lesznek

Kijev tervei pedig meglehetősen grandiózusak: 2024-re szeretnék elérni, hogy a teljes közlekedés elektronikus jegyrendszerként működjön a városban. Felejtsük el a zsebre vágott, összegyűrt buszjegyeket, vagy a BKK ellenőrök elegáns kikerülését az aluljáróban: Kijevben már teljesen más a közeljövőre vonatkozó elképzelés, mint itthon.

Ha a tervek megvalósulnak, sokkal többet jelenthetnek az ukrán kriptopiac számára, mint szimplán egy új bitcoin elfogadóhely. Az egész országra kiterjedően erősítheti a BTC hírnevét és elfogadottságát, és nagymértékben növelheti Ukrajna kripto-befolyását is a kelet-európai régióban is. Nem utolsósorban pedig menedéket nyújtana az ukrán hrivnya még a bitcoint is meghaladó kiszámíthatatlanságával szemben.

Mi pedig maradunk a BKK forintért vett papírbérletei és szotyolázó ellenőrei mellett: csak aztán ne csodálkozzunk, ha Kijev is elhúz mellettünk…a kriptogazdaság kiépítésében.

…ami ellen tenni szeretnénk! Telepíts Bitcoin automatát üzletedbe! Mindent mi állunk!