Kényes igazságok és érdekes tények derültek ki az NFT-kről

OKHotshot NFT elemző és blokklánc nyomozó 18 „kényes igazságot” osztott meg a nem helyettesíthető tokenekről (NFT-k) és arra figyelmeztetett, hogy az eszközök stabilitásának hiányában a digitális alkotásokba fektetők könnyen elveszíthetik pénzüket.

Az on-chain tranzakciók és az NFT ellenőrzésekből hírnevet szerzett, valamint a Discord online kommunikációs alkalmazás biztonságossá tételére szakosodott elemző Twitteren osztotta meg a szektort érintő problémákat. Bejegyzéseiben többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy jobb menekülni, ha meghallod a „blue-chip NFT” kifejezést, és nem mindig célravezető az NFT-k tartogatása sem. Osztotta továbbá egy nemrégiben készült felmérés eredményét is, miszerint a megkérdezettek közel 60%-a elveszítette pénzét NFT befektetése során, és azt tanácsolta, ha mégis érdeklődsz a digitális alkotások iránt, érdemes folyamatosan résen maradnod:

„Mire a Twitteren hallasz egy új projektről, már régen elkéstél”írja.

Az elemző továbbá kitért a hírességek NFT projektjeire is, megjegyezve, hogy azok „köztudottan rossz befektetések”, és a „web 2.0 marketing igazából teljesen hatástalan az NFT piacokon”. Utolsó tanácsaiban körbejárta azt a gondolatot is, miszerint a legtöbb NFT nem rendelkezik valódi értékkel, az értékesítési feltételek nélküli projektek nem érnek semmit, mivel nem vagy a műalkotás tényleges tulajdonosa, így olyan, mintha „nem is vásároltál volna semmit”.

Az NFT projektek veszélyesebbek, mint gondolnánk?

Ami az érme másik oldalát illeti, a Nansen blokkláncelemző cég márciusi tanulmánya szerint a legtöbb NFT gyűjtemény vagy nem hoz pénzt, vagy végül kevesebbet hoz, mint amennyibe annak létrehozása került. Mindenesetre OKHotshot szerint a digitális alkotások árát továbbra is a hájp és a piaci spekuláció hajtja, amit a hozzáértő befektetők sokszor „az előnyükre fordítanak”.

A blokklánc nyomozó egyébként egy ideje már a Crypto Twitter egyik legnagyobb szószátyárja, és többször is figyelmeztetett különböző projektek biztonsági aggályairól. Amikor például a Yuga Labs megalkotója egy újabb szervezett adathalász támadás áldozatává vált – aminek következtében egyébként több mint 145 ethernek kelt lába – OKHotshot figyelmeztette a digitális eszközök híveit a projekthez kapcsolódó hivatalos Discord csoportok megtámadásáról is.