Kereset indul az Apple ellen a fizetési kriptoalkalmazások blokkolása miatt

Újabb versenyellenes keresettel néz szembe az Apple. A techóriás az iOS peer-to-peer fizetési piacon tanúsított állítólagos magatartása miatt kerül a bíróság elé.

Az elégedetlen fogyasztók csoportos keresetet nyújtottak be az Apple ellen azt állítva, hogy a technológiai óriás összeesküvést szőtt, hogy korlátozza a peer-to-peer fizetési lehetőségeket és blokkolja a kriptotechnológiát az iOS fizetési alkalmazásokban.

Az Apple a hatalmát használja fel a kriptofizetések kizárására

A november 17-én egy kaliforniai kerületi bíróságon benyújtott panasz szerint az Apple versenyellenes megállapodásokat kötött a PayPal Venmo és a Block Cash App alkalmazással, hogy korlátozzák a decentralizált technológia használatát. Emiatt a felhasználóknak “gyorsan felfutó árakat” kellett fizetniük.

Ezek a megállapodások korlátozzák a versenyt és az ebből fakadó árversenyt az egész piacon. Többek között azáltal, hogy megtiltják a decentralizált kriptopénz-technológia beépítését a meglévő vagy új iOS Peer-to-Peer fizetési alkalmazásokba. – áll a beadványban.

A felperesek azt is állítják, hogy az Apple “technológiai és szerződéses korlátozásokat” alkalmaz. Ilyen korlátozások a hardveresen kikényszerített App Store exkluzivitás és a webböngésző technológiára vonatkozó szabályok. A felperesek szerint a szabályozások célja a korlátlan ellenőrzés gyakorlása minden iPhone-ra és iPadre telepített alkalmazás felett.

Az 58 oldalas csoportos kereset állítása szerint ezekkel a korlátozásokkal az Apple arra kényszerítheti az újonnan piacra kerülő iOS P2P fizetési alkalmazásokat, hogy “a belépés feltételeként” kizárják a kriptókat.

A felperesek olyan ügyfeleknek nevezik magukat, akik az alkalmazott korlátozások miatt túl magas díjakat fizettek. Ezért az állítólagos versenyellenes magatartásból adódó túlzott díjak megtérítését követelik. Emellett a cég eltiltását is kérik a korlátozó versenyellenes megállapodások megkötésétől és érvényesítésétől.

Áprilisban a Kilencedik Kerületi Fellebbviteli Bíróság ítélete szerint az Apple megsértette a kaliforniai versenytörvényeket azzal, hogy nem engedélyezte az alkalmazásoknak, hogy a felhasználókat a nem Apple-hez kapcsolódó fizetési megoldásokhoz irányítsák.

Az Apple irányelvei szerint az alkalmazás fejlesztőknek a tranzakciós bevételek 30%-át kell megosztaniuk. Ez akadályt jelentett a kriptocégek számára, beleértve azokat is, amelyek az NFT-k vásárlását segítik elő. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az App Store-ból a szolgáltatási feltételek megsértésére hivatkozva már távolítottak el közösségi alkalmazást, a Damus-t.

Emellett a techóriás saját részvénykereskedői app fejlesztésén is dolgozik, amely BTC és más kriptovaluta kereskedési lehetőségeket is kínálna. A fejlesztés a pénzügyi piacokkal párhuzamosan lelassult és egy ponton meg is állt.