Keserű a luganói bitcoin-fagyi: a turistáknak bejön a BTC, a helyieknek nem

A svájci Lugano élen jár a bitcoin elfogadásában. Egyre több kereskedőnél lehet a kriptovalutával fizetni, a vállalkozóknak azonban keserű a szája íze. A város polgármestere türelmet kért a helyiektől, ugyanakkor azt elismerte, a bitcoin olyan értékmegőrző eszközzé vált, amihez mindenki foggal-körömmel ragaszkodik.

Eper és pisztácia. Öt frank ötven, 0,00021 bitcoin. Lugano egyik bitcoin-fagylaltozójának tulajdonosa, Davide Calabrese, a helyi egyetem mögötti Via Ortin utcában márciusban nyitotta meg kapuit. Azt remélte, hogy a virtuális valutáért cserébe rengeteg tölcsért fog eladni, de a kezdeti lelkesedése némiképp alább hagyott. Ticino tartományban rajta kívül még 353 vállalkozás fogad el kriptopénzt.

“Amióta telepítettük a készüléket, csak néhány turista fizetett nekünk bitcoinban. Talán nem ez az a terület, ahol ezek az eszközök működnek” – mondta Calabrese kissé lehangoltan. Odébb, a Via Piodán található Beluga halpiacon sem jobb a helyzet. Az egyik halkereskedő szerint “szegény tudatlan vagyok, de úgy gondolom, hogy aki ilyen eszközbe fektet be, az nem valószínű, hogy sügérre és tavi pisztrángra költi.”

Pedig a számok, legalábbis papíron, a város “B-tervének” sikeréről árulkodnak. Pontosan egy évvel ezelőtt körülbelül negyven kereskedő fogadta el a bitcoint, ma már 264 van csak Lugano területén. Náluk a település helyi tokenjével, az LVGA-val, és a Plan-B programban részt vevő Tetherrel is lehet vásárolni. A POS-termináljuk a három pénznem esetében ugyanaz, és a település gazdaságfejlesztési osztálya ingyenesen osztja ki ezeket. A vállalkozók állítják, hogy a városvezetés javasolta nekik a kriptopénzek elfogadását, amelyre nem volt okuk nemet mondani.

Sok az elégedetlen

A város szakemberei nem szorítkoztak a városi üzletekre, Bellinzonában öt létesítményben, Locarnóban és Airolóban, valamint Mendrisiottóban, összesen 354 terminált helyeztek el Ticino-szerte. A Pizzeria al taglio Staglio már több hónapja elfogadják a bitcoint, de az étterem szerint még náluk senki se fizetett bitcoinnal, legfeljebb a városi tokennel LVGA-val vásárolnak a helyiek.

A belvárosban magasabbak a számok, de sok vállalkozás nem erre számított. Még a GastroLugano elnöke, Michele Unternährer is elfogadja a bitcoint a Piazza Manzonin lévő Bar Kreamjában, egy kőhajításnyira a városházától. Egy 30 frankos reggeli – 0,0011 bitcoin. Ő az elsők között volt, aki elfogadta a bitcoint, de szerinte még egy hosszú út elején járnak. A kereskedelmi szövetség szerint “a boltosok egy része csalódott, az biztos”. A turisztikailag frekventáltabb területeken viszont úgy tűnik népszerű a fizetőeszköz, különösen a turisták körében.

Azt, hogy a bitcoin nem a halárusok vagy a környékbeli boltok pénzneme, még Michele Foletti polgármester is elismeri egy évnyi tesztelés után. “Egyre inkább biztonságos menedékeszközzé válik, és egyre kevésbé cserepénz, legalábbis a mi köreinkben”. Az elégedetlenkedő boltosoktól azt kéri, “legyenek türelemmel, tekintve, hogy másfél éve kezdtük el, nem öt éve”, és emlékezteti őket arra, hogy “végül is semmit sem fizettek. Ez a projekt lehetővé tette számunkra, hogy egy olyan városi szintű fizetési technológiát fejlesszünk ki, amelynek kevés párja van a világon. Egy olyan technológiát, amely lehetővé teszi majd az adófizetést kriptovalutában is decembertől kezdve” – mondta Foletti.