Két éve hivatalos fizetőeszköz a bitcoin Salvadorban – nincs jele a lelkesedés csökkenésének

Talán sokan nem is vették észre, hogy milyen jeles dátum volt a tegnapi a kriptovilágban. 2021. szeptember hetedikén, tehát két évvel ezelőtt El Salvador végleg bevéste magát a kriptovaluták világának díszcsarnokába, amikor bejelentette, hogy a Bitcoin hivatalos fizetőeszköz lesz az országban az amerikai dollár mellett. A történelmi lépést Nayib Bukele államelnök jelentette be és egyértelműen azt ígérte, hogy teljesen átalakítja az ország pénzügyi szektorát.

Salvadorban a Bitcoin iránti lelkesedés nem hagy alább

A jelek eddig azt mutatják, hogy a kritikák és a kisebb-nagyobb problémák ellenére azért a bitcoin szépen megvetette a lábát. Éttermek, boltok, és még szállodák is elfogadják a BTC-t – több száz helyről beszélünk országszerte. Bukele víziója elég egyértelmű volt El Salvador számára. A Bitcoin erejének megzabolázásával növelni a bank nélküli emberek bevonását, befektetéseket vonzani és lecsökkenteni az országban oly fontos hazaküldött pénzekre nehező költségeket. Sokan támadták a Bitcoin törvényt bejelentésekor és egyes negatív hangok azt is mondták, hogy csődbe megy az ország. Ez nem történt meg, ahogy az sem, hogy 2021 végére visszavonják a törvényt.

Most itt vagyunk 2023 végén lassan és az országban további kezdeményezésekkel támogatják a Bitcoin terjedését és használatát. Például ilyen intézkedés volt idén:

– A technológiai fejlesztések adóterheinek eltörlése
– Engedélyek kiadása kriptotőzsdék számára
– Bitcoin oktatás bevezetése az általános iskolákban
– Bitcoin nagykövetségek nyitása
– Fejlesztői képzések indítása egyetemeken

Tehát Bukele elnök továbbra is kitart döntése mellett. És ha már csak azt nézzük, hogy milyen hírverést kapott az országa, mennyi turista és üzletember érkezett emiatt ide, azt mondhatjuk, hogy nem hozott rossz döntést. A kérdés most inkább az, hogy lesznek-e más országok, amelyek követik Salvador példáját. Mert sokáig egyedülálló úttörőnek sem jó lenni.