Két éve nem volt ilyen magas infláció Brazíliában, Argentínában 30 éve

  • 25
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A világ kilencedik legnagyobb gazdaságában, Brazíliában az inflációs ráta 2 éve nem volt ilyen magasan, ami máris érezteti hatását a pénzpiacokon: rég nem látott magasságban a Bitcoin kereskedési volumen.

Brazíliában 4.5%-on az infláció

2019. január 1-én Jair Messias Bolsonaro elfoglalta a brazil elnöki széket és azóta az infláció kezd egyre magasabbra szökni az országban.

A Rios Times a következőt írja,

“A IPCA legfrissebb eredménye a legmagasabb 2015 márciusa óta. Az IPCA, mely az ország hivatalos inflációs adatszolgáltatója, 0.43 százalékkal emelkedett február óta és 0.09 százalékkal múlt év márciushoz képest.”

Ne hagyd, hogy megtakarításod az infláció martalékává váljon!

A gazdasági bajok korrelálnak az emelkedő bitcoin aktivitással

Néhány nappal a bejelentés előtt a Cointrader Monitor, amely a bitcoin ármozgásokat figyeli az országban, a Twitteren jelentette be a hírt, hogy a brazil kriptotőzsdék 2019 április 10-én több mint 100 000 BTC értékű volumennel kereskedtek (az értéket érdemes óvatosan kezelni a hamis kereskedési volumenek miatt).

Eközben az elmúlt 24 órában felpörgött a brazil reálról bitcoinra váltás volumene is, annyira, hogy a dollárt is beelőzve a második legnagyobb kereskedési volumenért felel az USDT tether mögött.

Pénzáramlás a kriptopénz piacokon – a brazil reál még a dolláron is túltett az elmúlt 24 órában | Forrás: coinlib

A szomszédos Argentína sincs sokkal lemaradva

Az elszabaduló infláció és a gazdasági zavar nem csak Brazíliát érinti, hanem a szomszédos Argentínát is.

Argentína Dél-Amerika második legnagyobb gazdasága, Brazília mögött. A gazdasági bajokkal és magas inflációval küzdő országban már most csúcson a bitcoin vásárlás a LocalBitcoins adatai szerint.

Csak a múlt hónapban háromszor szigorítottak az országban a monetáris politikán és az infláció továbbra se akar csillapodni: már közel 55%-on áll a ráta. Bloomberg a következőt írja:

Az inflációs ráta közel 55 százalékkal emelkedett márciusban, a fogyasztói árindex 4.7 százalékkal, ami messze túlmutat a Bloomberg által megkérdezett elemzők várakozásain.

És ha ez még nem lenne elég, akkor érdemes északra tekinteni, ahol a LocalBitcoins adatai Mexikóban is emelkedésnek indultak miután Trump bejelentette, megadóztatná az illegális bevándorlók hazautalásait.

A súlyosbodó gazdasági kilátások közepette a Bitcoin alternatív befektetési eszközként, egyfajta fedezetként funkcionál a hagyományos pénzügyi instrumentumokkal szemben köszönhetően infláció rezisztenciájának és nemzetköziségének.

(Borítókép: Sergio Souza, Unsplash)

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.