Két hét múlva jöhet az Ethereum 2.0 teszthálózata

Az ide-oda tologatott Ethereum 2.0 hálózatfrissítés dátuma kezd végső formát ölteni, legalábbis erre enged következtetni az a tegnapi bejelentés, miszerint augusztus 4-én jön a publikus teszthálózat.

Ezt a platform indulási koordinátora, Danny Ryan (@djrtwo) osztotta meg a teszthálózati csatornán a Discordon.

A kliens csapatokkal való egyeztetés után a multi-kliens teszthálózat (mainnet konfigurációjú, beleértve a minimális validátor számot) minimum genezis ideje augusztus 4-ke lesz,

De ennél többet nem árult el Danny az indulásról csak hozzátette, a következő napokban további infókat csepegtetnek az indulással kapcsolatosan.

Az ETH 2.0 nulladik fázisa már fut több teszthálózaton is miután legenerálták a genezis blokkot a Beacon blokkláncon még áprilisban. A nulladik fázis jelenti az első lépést a grandiózus Ethereum proof-of-stake áttérésre, amitől Buterinék tranzakció skálázhatóságot és alacsonyabb energiafogyasztást remélnek.

Az Ethereum a Bitcoin hálózatához hasonlóan proof-of-work alapú, ami annyit jelent, hogy célspecifikus hardverek segítségével biztosítja a hálózat a tranzakciók hitelesítését. Az ETH 2.0 ezzel szemben az úgynevezett stakelés metódusát alkalmazza majd, amivel minimum 32 ETH birtoklásával lesz lehetséges validátor csomópont futtatása és végső soron ETH blokkjutalomban részesülés.

Nincs gond a Beacon blokkláncával

A Beacon blokkláncot a legelső teszthálózaton aktiválták, a Sapphire-on még áprilisban, de akkor még elég volt 3.2 ETH letét elhelyezése is. Miután ez a próba sikeres volt, májusban aktiválták a 32 ETH-es validátor csomóponti kritériumot a Topaz teszthálózatán aminél már blokkjutalom is járt.

A júniusban indult Onyx teszthálózat is szépen muzsikál, hiszen közel 20.000 validátor csomópontot számlált a hónap végére. Végül júliusban elindult az Altona koordinált multikliens teszthálózat, ami az egyik legutolsó ugródeszka a publikus teszthálózat indulása előtt.

Égető szükség van a frissítésre

Az ERC-20 alapú stabilcoinok térnyerésével és a DeFi ökoszisztéma kiépülésével (már több mint 3 milliárd dollár értékű befektetési eszköz fut DeFi okosszerződéseken), az Ethereum hálózata egyre kevésbé tud megbirkózni. A gas használat és a hálózati díjak az egekbe szöktek, ami nem csak a tranzakciók végrehajtását drágítja meg, de előkerültek az olyan kritikus hangok is, akik felgyorsítanák az ETH 2.0 mainnet bevezetését vagy egyenest alternatív blokklánc platformokra, mint a TRON, EOS vagy Cosmos vándorolnak.

Ahogy lenni szokott általában, papíron minden működhet hibátlanul az ETH 2.0 tesztnet esetében, de amíg az Etherumosok nem eresztik rá az ETH 2.0 mainnetet a hétköznapi userekre, addig korai lenne sikernek titulálni a PoW -> PoS áttérést a második legnagyobb piaci kapitalizációjú blokklánc esetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük