Két hónapja nem volt ilyen alacsony a bitcoin árfolyam ingadozás

Nagyot esett a bitcoin árfolyam ingadozás június óta. Ahogy világszerte csökken az érdeklődés a BTC iránt, úgy válik egyre nehezebbé kitörni a szűk kereskedési tartományból.

Mára a digitális pénz 30 napos becsült volatilitása 3.45%-ra esett, ami június 25-e óta nem volt ilyen alacsony. Az esés több mint 50%-os ugyanis július 19-én a volatilitási index 6.95%-on állt.

Bitcoin volatilitás index

Bitcoin árfolyam ingadozás index | Bitvol

A bitcoin havi kereskedési tartománya is nagyot szűkült, mélyponton a havi csúcs és a havi alj közötti különbség. Március óta nem volt ilyen alacsony, ahogy azt az alábbi grafikon is illusztrálja:

A felszáradt kereskedési lehetőségek hatására a kereskedők elkezdenek elsősorban a makrogazdasági eseményekre fókuszálni. Az eszkalálódó kereskedelmi háború, a lassuló világgazdaság, az Iránnal újfent elmérgesedő amerikai viszony, a hongkongi tüntetések és a már küszöbön álló Brexit, illetve amerikai választások hosszabb távon újfent a bitcoin malmára hajtják a vizet, aminél újra előtérbe kerül értékőrző tulajdonsága.

Ezek a faktorok jelenlegi szintjükön arra elegendőek, hogy 10 000 dollár fölött tartsák a bitcoin árfolyamát és amennyiben enyhül a helyzet a világgazdaság és politika színpadán, akkor az árfolyam könnyen a 7000 – 8000 dolláros tartományban találhatja magát pár hónapra. Éves viszonylatban azonban továbbra sincs ok a pánikra, hisz a következő évben feleződik a frissen kibányászásra kerülő bitcoinok száma, ami fundamentális árfelhajtó tényezőként fog jelentkezni a piacokon.