Két kevésbé ismert érme, ami letaszíthatja a bitcoint a trónról

Metaverzum tokenek jelenthetik a kriptovaluta piac jövőjét.

2021-ben a kriptovaluták az év legjobban teljesítő befektetési eszközei voltak. Idén azonban a történet egy kicsit máshogy fest. Az elmúlt két hónap során a Bitcoin már több, mint 10%-ot az Ethereum pedig már majdnem 20%-ot vesztett értékéből.

Amellett, hogy a legnagyobb kriptovaluták hosszútávon feltehetőleg további fellendülés előtt állnak, a befektetők rövidebb távon új lehetőségeket keresnek. Ezeket a lehetőségeket pedig úgy tűnik a Metaverzumban találhatjuk majd meg.

A Metaverzum tokeneket a virtuális világokban különböző dolgok megvásárlására használják. Vehetünk virtuális földet vagy a játékon belüli tárgyakat, például avatar-kiegészítőket. Egyesek szerint ezek a tokenek lehetnek a 2022-es év legjobb versenyzői a kripto fronton.

Két érme teljesített eddig kiemelkedően

A metaverzum tokenek közé tartozik a MANA, amelyet a Decentraland metaverzum platformon belül használnak, és a SAND, a Sandbox néven ismert metaverzum földjének érme. Mindkét kriptovaluta használható föld és játékon belüli tárgyak vásárlására a megfelelő metaverzum platformokon. Mindkettőjük értéke jelentősen megnőtt novemberben, miután a Facebook bejelentette a Metaverzum projektjét.

A CoinMarketCap adatai szerint egy befektető, aki 2017-ben vásárolt MANA-t, ma közel 12000%-os hozamot érhet el. Csak tavaly közel 4000%-kal nőtt az árfolyam körülbelül 8 centről 3,27 dollárra. Eközben egy befektető, aki megvásárolta a SAND-ot az induláskor, mára már közel 45600%-os nyereséget érhet el. Tavaly a SAND 9400%-ot hozott egy év alatt.

Az év eleje óta mindkét metaverzum token értéke csökkent, akárcsak a szélesebb kriptopiac. Sokan azonban még mindig sok potenciált látnak ezekben az érmékben.

Mana, a Decentraland tokenje

A Decentraland a legnépszerűbb metaverzumok közé tartozik, körülbelül 300 000 havi felhasználóval. A Fortune 500-as cégek, mint például a JP Morgan Chase és a Samsung is létrehoztak már saját üzletet a platformon belül.

A metaverzum földárait nyomon követő Parcel szerint a Decentralandbeli jelenlét létrehozásához földterület megvásárlása szükséges. Ehhez jelenleg legolcsóbban 2,88 Etherért vagyis nagyjából 8500 dollárért juthatunk hozzá. A legdrágább telkek ezzel szemben már több millió dollárba is kerülhetnek.

Sand, a homokozó tokenje

A Sandboxban, egy másik virtuális metaverzumban a felhasználók hasonlóan földet is vásárolhatnak, és játékélményt hozhatnak létre, amivel pénzt kereshetnek. Olyan hírességek, mint Snoop Dogg, és olyan márkák, mint a The Walking Dead mind birtokolnak már helyet a Sandboxban. Novemberben a platform azt közölte, hogy havi 30 000 aktív felhasználója van. A Sandboxban egy telek minimális ára már eléri 3,66 Ethert vagyis több, mint 10 ezer dollárba kerül.

A The Sandbox és a Decentraland felhasználói a MANA és a SAND tokenek használatával is vásárolhatnak ingatlant.

Metaverzum tokenek sikere

John Dough, a Currency.com kriptovaluta-tőzsde kriptoelemzője szerint a sikeres metaverzum token kulcsa a hasznosság. Ha adunk az embereknek egy célt, amire elkölthetik az érméket, akkor ezeket a tokeneket egyúttal nagyobb arányban tarthatják is a felhasználók.

A token sikeréhez az is hozzájarul, ha az emberek további tokenekhez juthatnak a platformokon, mondta Dough. A Decentralandben és a Sandboxban is a felhasználók játék közben kereshetik a natív kriptovalutát, majd elkölthetik vagy átválthatják azt amerikai dollárra vagy más pénznemre.

Az ilyen játékok játékosok tömegeit vonzhatják egy adott kriptográfiai eszközhöz, mondta Dough.

„Azt hiszem, ez lesz a kriptográfia következő fejezete, ami nagyon népszerű lesz” – mondta az elemző.

Az Accenture tanácsadó cég szerint a játékipar összességében 300 milliárd dolláros bevételt termel világszerte. A metaverzumok kialakulásával ebből a piacból hasítanak ki egy-egy szeletet.

A befektetési bankok azt jósolják, hogy a metaverzumok hatalmas fejőstehenekké válnak majd a jövőben. A JP Morgan előrejelzése szerint a metaverzumban rejlő piaci lehetőség évi ezer milliárd dollárt érhet a következő néhány évben. A Morgan Stanley még optimistább, és a befektetőknek írt megjegyzésében azt állítja, hogy a metaverzum a jövőben csak Kínában 8 ezer milliárd dollárt érhet – még akkor is, ha az elfogadás „hosszú ideig” tarthat a technológiai és szabályozási akadályok miatt.

Forrás: Fortune